Атакуваха с фалшиви гласове анкетата на e-Burgas за подземния паркинг до хотел „България“

Атакуваха с фалшиви гласове анкетата на e-Burgas за подземния паркинг до хотел „България“ - E-Burgas.com

Недоброжелатели обърнаха резултата през последните дни, но бяха изловени от екипа на сайта

Анкетата на е-Burgas "Искате ли подземен паркинг под градинката на хотел "България"?" бе залята от нереални гласове, показа проверка на ИТ отдела към сайта.

Вече втора седмицата темата е номер едно в града и продължава силно да вълнува бургазлии. Ден, след като проектът бе обявен, медията ни реши да направи свое проучване относно нагласите на нашите съграждани относно проекта. Още в първите дни онлайн анкетата доби популярност и в нея гласувата няколкостотин души, като гласовете се движеха в порядъка от 3 до 5 към 1 в полза на тези, които не искат паркингът да се строи.

В събота обаче настъпи рязък обрат, когато анкетата беляза необичайно голяма активност и само за няколко часа се натрупаха стотици гласове в полза на привържениците на проекта. На това обърнаха внимание и много наши читатели, които ни изпратиха сигнали, че подозират опит за манупиране на данните от наша страна или от трето лице. Съмнителен бе и фактът, че коментарите в социалните мрежи показваха огромно предимство на отговор „Не“, докато анкетата показваше равенство или дори предимство на отговор „Да“.

Проверката, която ИТ екипа ни направи, показва множество гласове, подадени от американски, френски и други чуждестранни IP-адреси. В нормална ситуация, външните IP-та не са нещо необичайно, тъй като голяма част от посещенията на нашия сайт идват от чужбина, но тук ни направи впечатление броят на IP-адресите, които са свързани с доставчици на онлайн услуги тип VPN (от англ. "Virtual Private Network" - "Виртуална частна мрежа"). Проверката показа също и множество съмнителни гласове от български интернет доставчици за кратък период от време. От съображения за сигурност: намаляване на шансовете за по-нататъшни манипулации не разкриваме пълния механизъм на схемата.

За съжаление няма техническа възможност нередовните гласове да бъдат филтрирани от истинските и поради тази причина анкетата ще бъде заключена. Манипулацията в полза на отговор „Да“ обаче поражда съмнения, че има външна намеса от лица, които поради някаква причина са решили, че са пряко заинтересовани от изхода на гласуването.

 

 

Анкета
Свързани статии
Ден след гласуването на бюджета: Започна реализирането му в "Изгрев" и "Славейков" (Снимки) Увеличават обхвата на синята зона в Бургас, ето къде ще бъде платено паркирането Разширяват с още 100 паркоместа нов паркинг в "Изгрев" Общинският съвет в Бургас се обяви срещу фалшивите новини Георги Дракалиев: Фалшива новина е, че община Бургас се готви да разреши разрушаването на част от историческия център Тръгна и онлайн подписка против подземния паркинг до хотел "България" Ето причините, които накараха бургазлии да организират подписка срещу нов паркинг Бургаската общественост ще проведе ново обсъждане за скандалния казус с паркинга Димитър Найденов: Канят се да разрушат част от историческия център на Бургас В Бургас тръгва подписка срещу изграждането на подземен паркинг
Тагове
подземен паркинг паркинг хотел българия
Коментари

Още от последните новини