Ангелкова: Всички искат пари от държавата, но ние осигуряваме инструменти и възможности

Ангелкова: Всички искат пари от държавата, но ние осигуряваме инструменти и възможности - E-Burgas.com

Министерството на туризма е разработило план за късен летен сезон, ще се разчита на българския турист

„Разбирам напрежението, предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави“. Това коментира пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова по повод поисканата ѝ оставка.

Тя подчерта, че мерките са регламентирани законово:

„Това, което имаме като искания от всички, касае основно искане на осигуряване на средства от държавата... Има осигурени различни инструменти и възможности. Министерството на туризма е разработило стратегия за късен летен сезон. Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1-ви юли. За това индикации ни дава факта, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим - големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери".

 

„За мен е важно да продължавам това, което правим с колегите, и в диалог с бранша и с колегите от ЕС да търсим работещи решения. За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в т.нар. „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туризма. Правим всичко възможно заедно с обединени усилия да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите... Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос“, допълни министърът.

Николина Ангелкова посочи, че се работи по краткосрочни и дългосрочни мерки.

„За нас е важен вътрешният пазар и работим в тази посока. Най-естествено е българите да посетим нашето Черноморие. Разработили сме различни опции за управление на морските плажове. Имаме рекламна кампания „Преоткрий България“... Продължаваме да работим съвместно с Министерството на труда и социалната политика по отношение на мерките за работниците и служителите“.

Свързани статии
Над 2,5 млн. туристически пътувания на българи у нас през 2020 година Туристическият бранш отчете най-трудния летен сезон със загуби до 80% Бургас и Братислава с общи инициативи в образованието и туризма Намалят таксите за концесии на плажове у нас КЗП: Хотелиери и ресторантьори хитруваха по-малко това лято Доброволци събраха 660 кг. боклук от плажа край крепост Акра Равносметка: 80% по-малко чужденци и 8% повече българи по морето през юли Хотели и ресторанти свалят цените през септември Марияна Николова: Изготвяме 20 рекламни клипа за малко познати у нас места Марияна Николова от Равда: Да запазим българските туристи да почиват тук!
Тагове
туризъм Николина Ангелкова Летен сезон 2020 плажове
Коментари

Още от последните новини