Ангел Кунчев: Намалява инфекциозността на вируса

Ангел Кунчев: Намалява инфекциозността на вируса - E-Burgas.com

"Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април – 90 случа дневно. Една от причините е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора", каза пред бТВ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че това е клъстерно разпространение, на гнезда.

"Неспазването на правилата води до по-висок риск. Ако този феномен важеше само за България, щях да мисля, че определено рано сме разхлабили мерките, но виждам данните около нас и те показват, че тази вълна важи за целите Балкани – Македония – 129 души за вчера, Турция – 989, Сърбия-85. Това значи, че има лека промяна в поведението на вируса, едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса. Все повече ще срещаме хора, които са заразени, но нямат никаква клиника или го карат леко. Ще намалеят тежките случаи. Имаме т.нар. епидемична опашка, явно ние сме в епизод на втора вълна на коронавируса", подчерта Кунчев.

"Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни", каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

"За съжаление сме в началото, но излезе интересна статия, че има семейни огнища, при които единият е положителен и в течение на седмици и месеци не заразява никого около себе си. Има и супер разпръсквачи, обаче, които попаднали в колектив за нула време заразяват 50-100 души. Това обяснява това появяване на клъстерните случаи. Хора с инфекции в белия дроб може да карат тежко заболяването, но може и да не са чак толкова заразни. А хората, които имат инфекция по принцип на горните дихателни пътища могат да заразяват повече", добави Кунчев.

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус.

"Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението.

Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система.

В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата.

Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим", уточни Кунчев. 

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Ангел Кунчев: Омикрон ще задръсти болниците у нас Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните
Тагове
ангел кунчев коронавирус инфекции
Коментари

Още от последните новини