14 февруари: Празникът на любовта и виното

14 февруари: Празникът на любовта и виното - E-Burgas.com

Три празника в днешния ден. На 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан и Денят на влюбените Св. Валентин. А Българската православна църква отбелязва Успението на свети Константин - Кирил Философ. На този ден празнуват лозари, винари, соколари и градинари. На 14 февруари традиционно се зарязват лозите. Това е изключително мъжка дейност.


През този ден е забранено на жените да работя, тъй като „Свети Трифон си отрязал носа“. Зарязване на лозята ще извършат и лозарите и винарите в района на Поморие, където традиционно се отглеждат най- хубавото грозде за едни от най-хубавите вина у нас.

"В България лозовите масиви намаляват, но произвеждаме все по-качествени вина. За лозарите е все по-нерентабилно да отглеждат лозе. Не можем да се конкурираме с държавите от Западна Европа и затова масивите ни намаляват". Това заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. 


По случай Деня на лозаря президентът Румен Радев ще посети село Покрайна, Видинско. Държавният глава ще се включи в традиционното отбелязване на празника на площада и ще отправи приветствие към жителите и гостите на селото. Радев ще участва в ритуала по зарязване на лозята в масивите между селата Гомотарци и Кошава.

Коментари