1004 нови случаи на ковид у нас, в Созопол ваксинират в Стария град

1004 нови случаи на ковид у нас, в Созопол ваксинират в Стария град - E-Burgas.com

1004 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 17 001 теста. Положителни са 5,9% от взетите проби. Това показват данните в Единния информационен портал.

15 души са починалите с COVID-19. Броят на оздравелите е 77.

Продължава да расте броят на хоспитализираните с инфекцията. В болници са настанени 3369 пациенти, 297 от тях в интензивни отделения.

Изцяло имунизираните български граждани са 1 155 078. 3934 са поставените дози ваксини в съботния ден.

Ваксинацията продължава

За поредна неделя в столицата и други населени места на разположение на гражданите ще бъдат пунктове за ваксиниране.

В София ще има пунктове за имунизация срещу Covid-19, в големите търговски центрове и в културния дом в квартал „Дружба“.

Във Варна мобилен ваксинационен пункт ще бъде разположен на входа на морската градина.

В област Враца днес имунизации ще се правят на общинския пазар в с. Крушовица.

В гр. Годеч и в град Копривщица медици ще извършват имунизации, в силистренското село Гарван ще има мобилен екип.

Туристите и жителите на Созопол също могат да се ваксинират днес през целия ден, пунктът е в стария град.

Допълнителни възможности за ваксиниране срещу Covid-19 има днес в град Бяла, област Русе.

В Плевен пункт за имунизация с първа доза ще има на централния градски площад.

COVID мерки за пътуващите

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, считано от 29 август 2021 г., съобщиха от външното ни министерство.

По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували Covid-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина ако отговарят на някои от следните условия:

- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров Covid сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров Covid сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на Covid-19 се доказва с цифров Covid сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Свързани статии
Созопол продължава да търси още един общопрактикуващ лекар Лекари: След Нова година се чувстваме като опълченци 9874 са положителните тестове за ковид у нас Сметката за ток на община Созопол надхвърли 1 млн.лв. за 2021, кметът търси помощ от държавата 8932 са новите случаи на COVID-19 у нас Отново над 10 000 новозаразени у нас Кметът на Созопол въвежда нови мерки от утре, лично следи контрола Остава висок броят на новозаразените у нас Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас
Тагове
ковид созопол
Коментари

Още от последните новини