Запечатаха обект за зареждане с течни горива в Бургас

Запечатаха обект за зареждане с течни горива в Бургас - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Национална агенция за приходите запечата обект за зареждане с течни горива, който не е отчитал продажбите си по надлежния ред с Електронна система с фискална памет (ЕСПФ), съобщава БНТ. Проверката в обекта в Бургас, местността Капче, е в рамките на продължаващия от септември миналата година тотален данъчен контрол на търговията с горива с цел преодоляване на данъчните рискове в сектора.

При контролни действия на изхода на данъчен склад, служителите от звеното за фискален контрол са установили, че проверяваният обект в м. Капче е получател на над 6000 литра дизелово гориво, които не са подадени в Информационната система „Контрол на горивата“ на НАП. През 2021 г. фирмата, която се занимава с товарен транспорт, е отчела към НАП доставки на течни горива в размер на 189 937 л., докато за 2022 г. няма такива данни в системата на приходната агенция.

Според действащото законодателство, лица, които зареждат гориво за собствени нужди от стационарни резервоари с вместимост над 1000 литра, са длъжни да регистрират и отчитат тази дейност. Проверяваната фирма не попада в изключенията на нормата, като не са регистриран земеделски производител и намереното гориво не се използва за инсталации за производство или отопление.

В резултат на продължаващите контролни действия на НАП, в горивния сектор се отчита ръст от близо 20% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат данни на приходната агенция.

„Главният фокус на НАП е да насърчава доброволното спазване на правилата. Целта на контролната кампания е да предотврати спекулата от страна на фирми, занимаващи се с горива, като желанието ни е да бъдат изрядни данъкоплатци. Вярвам, че кампанията на НАП ще бъде от полза не само за бюджета, а и за цялото общество“, коментира по повод проверките заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Свързани статии
От днес декларираме доходите си пред НАП Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър НАП спря над 130 онлайн сайта за залагане без лиценз Пациент нападна медик докато го лекува От август ще се издават електронни направления за хоспитализация НАП съветва да не се разчита на пощите за данъчните декларации Над 300 хил. тона зърно са открити в база в Камено НАП следи под лупа износа на зърно Увеличават здравните вноски на безработните от април НАП Бургас събра 240 млн. лева просрочени задължения
Тагове
нап
Коментари

Още от последните новини