Вдигат защитна дига на пясъчната ивица на Централния плаж в Созопол

Вдигат защитна дига на пясъчната ивица на Централния плаж в Созопол - E-Burgas.com

Стартира подготовката за защита на Централен плаж-Созопол и предпазване на пясъка от морските вълни през зимните месеци. Дейностите по защита и предпазване на пясъчната ивица в Созопол, целят единствено  опазване целостта  на плажа.  

Дейностите по опазване на ивицата категорично не включват изкопни работи, не се изравя пясък, а представляват метод, с който се изтегля пясък в по-задната й част. Това депониране и разстилане на пясъка по-навътре върху ивицата представлява образуване на контраборд, който да отнема енергията на ударната морска вълна. Този метод е надежден за съхраняването и предпазването на ивицата и по никакъв начин не засяга Черно море и не нарушава Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие,  Закона за околната среда.

Укрепителните методи, включително и издигането на пясъчни диги е установена стара практика, която се прилага в най-големите курорти в цял свят за опазването на пясъчната инфраструктура, като по безспорен начин е доказано, че е безопасно за морската флора и фауна. В случая обаче диги не се изграждат.

Преди стартирането на дейностите на морски плаж „Созопол - Централен" с официални писма са уведомени Министерството на туризма,  Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Концесионерът има ангажимент целогодишно да полага грижи за плажа.

"Ауто Фактор", която спечели концесията на ивицата е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори.

Издърпването на пясъка не само, че не нарушава екологично равновесие, но и оказва положителен ефект от разместването на пластовете.

Искаме да успокоим всички жители на град Созопол, че тревогите им са безпочвени и гарантираме, че методът, който се прилага за опазване на ивицата по никакъв начин няма да навреди на екологията. Нашата цел е да изпълним стриктно задълженията си и да опазим целостта на плажа, като не допуснем вълните да "изядат" част от него.

Свързани статии
Безплатна сянка на плажа в Свети Влас до края на май Багери на плажа разбуниха духовете и на север Затварят алея за движение на МПС в Созопол заради ремонти Прокуратурата извършва допълнителни проверки Прокуратурата се самосезира по случая с разораването на „Смокиня“ Община Созопол към Марияна Николова: Забранете дигите на плажове, които не са застрашени от ерозия Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе В Созопол стартираха кампания по засаждане на дървета Ковид умори 16 души в Бургаско, ръст на новите случаи в Созопол Тихомир Янакиев въведе строги правила в Созопол преди изборите
Тагове
созопол плаж
Коментари

Още от последните новини