V Порт Прим Арт Фест доведе в Бургас изключителни творци и събития

V Порт Прим Арт Фест доведе в Бургас изключителни творци и събития - E-Burgas.com

Фестивалът на изкуствата с организатор Гранд хотел и СПА Приморец се доказа като устойчив и ценен формат

В дните от 5 до 8 октомври, Бургас се превърна в морска културна столица. На знакови сцени в града – Модерен театър, Библиотеката, НХК, Морското казино, залите на Гранд хотел и СПА Приморец, следваха премиера след премиера, част от афиша на пети Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Публиката имаше възможността да се наслади на изключителен концерт на Нина Николина и Пендара етно проджект; литературни представяния с Мария Касимова-Моасе, Яна Борисова и Георги Тошев; прожекция на новия филм на режисьора Виктор Божинов "Бягство"; филм на Ема Константинова и Георги Тошев за незабравимия Георги Парцалев; късометражни ленти от цял свят, част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината"; театрална постановка "Място, наречено другаде" с участието на Боряна Братоева и Петър Антонов; великолепна изложба на един от най-добрите съвременни илюстратори - Ясен Гюзелев.

Грижа за подбора на програмата на Порт Прим Арт Фест има творческият директор на формата – художникът Стефан Божков. „Събитията са за нейно величество публиката. Ние отправихме покана – и благодаря на хората, че я приеха, дойдоха и отделиха време на изкуствата“. „Това е един от най-интимните фестивали в България. Той събира на едно място хората и творците от различни направления и скъсява дистанцията между тях, давайки възможност за непосредствено общуване. А това е безкрайно ценно“ – каза за фестивала журналистът и продуцент Георги Тошев. „Благодарим на бургазлии и гостите на града ни, че за пети път изпълват залите, сцени на Порт Прим Арт Фест. Това осмисля работата ни и усилията, да създадем устойчив културен формат, който да поставя в Бургас актуални съвременни арт събития“ – допълва Петя Караманска, маркетинг мениджър на Гранд хотел и СПА Приморец – организатор на културния формат.

Многобройни събития, топли разговори, аплаузи и автографи по-късно, равносметката указва важността на подобни форуми, които събират творци, изкуство, публика на едно място. Деца от театралната трупа на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров,“ посрещнаха драматурга Яна Борисова от първия ред и импровизирано поставиха неин текст. Цяла смълчана зала, слуша Нина Николина, Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева в акапелно многогласно изпълнение на български народни песни – и не звънна нито един телефон. „Бягство“ на Виктор Божинов започна с „Вие сте гений“ към режисьора и отвори вратите на много смислени въпроси. „Място, наречено другаде“ – едновременно разсмя и също замисли хората. Малки и големи заедно се възхищаваха на илюстрациите на Ясен Гюзелев, в препълнената зала, където е експозирана изложбата му в Библиотеката – ако не сте успели да я посетите, ще бъде там до 17 октомври, отидете, струва си. Подобни срещи, оставят следи.

Последно, каква е причината един хотел, по принцип ангажиран с чисто гостоприемна и представителна функция да организира подобен формат? Когато те има достатъчно дълго, ставаш част от социума, от тъканта и живото биещо сърце на града и искаш да работиш за него, а на само за пристигащите от близо и далеч гости. Тогава, правиш крачка напред и се превръщаш в проводник за ценни срещи с изкуствата – които събират хората. „Обратната връзка и пълните зали указват необходимостта и значението на това, което правим“ – споделя Петя Караманска, маркетинг мениджър на Гранд хотел и СПА Приморец. „И ни показва, че посоката ни е правилна. Очаквайте догодина по същото време, VI Порт Прим Арт Фест. До нови срещи!“

Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест се организира от Гранд хотел и СПА Приморец с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори са Дарик радио и БНР-Бургас.

Галерия
Свързани статии
Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Елате на уникален концерт на едни от най-добрите пианистка и цигуларка в света - на 7.10 в Бургас Броени дни делят Бургас от премиерата на "Коприна" - българското участие в световната Театралната Олимпиада Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври На 6 октомври Иво Сиромахов представя "Бай Тошо" в Бургас Великолепната Наталия Гуркова закри BURGAS SUMMER TRENDS с разкошна сватбена рокля Ето кои страхотни музиканти ще огласят бляскавото ревю BURGAS SUMMER TRENDS Внимание, фенове на модата: ето кои марки ще покажат новите си колекции на BURGAS SUMMER TRENDS Най-модерната в Бургас скуош и тенис зона Арена Приморец  отвори врати  Търсите булчинска или официална рокля? Кралици на красотата ще дефилират с разкошни модели на 18.11 в „Приморец“
Тагове
приморец
Коментари

Още от последните новини