Тезата "Не познавам града" не мина пред съда, Николай Дачев остава в ареста

Тезата

Обиняемият опита да се изкара болен, за да избегне задържането под стража

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Николай Дачев, привлечен като обвиняем за извършени три престъпления - хулиганство с използване на МПС, повреждане на общинско имущество и управление на МПС с чужди регистрационни табели.

Николай Дачев е привлечен като обвиняем по три обвинения. Първото за пътно хулиганство с изключителен цинизъм, като предвиденото наказание е до 5 години наказание от свобода. Второто обвинение е за претъпление против транспорта, тъй като си е служил с регистрационни табели на друго превозно средство. За това престъпление законът предвижда до една година лишаване от свобода. Третото обвинение е за престъпление срещу собствеността за унищожаването на общинска собственост с предвидено наказание до 5 години.

В съдебното заседание, защитникът на обвиняемия пледира искането за задържането под стража спрямо Николай Дaчев да бъде оставено без уважение и спрямо него да бъде взета по-лека мярка за неотклонение. Според защитата, той не е познавал града, което изключва умисъл за извършване на деянието – хулиганство и че здравословното състояние на обвиняемия не е добро и трябва да се лекува.

Районен съд – Бургас счете, че от проведените до момента процесуално-следствени действия в досъдебното производство са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Николай Дачев е извършител на престъпленията, за които е обвинен. Всяко от обвиненията се отличава с изключителна дързост и цинизъм и макар всяко от тях по отделно да не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, обосновава вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Настоящият съдебен състав намери, че с действията си обвиняемият е поставил в риск намиращите се към този момент на пешеходната зона в Бургас граждани и липсата на жертви се дължи единствено на случайност и късмет. Тезата на защитника, че Николай Д. не познава града, според съда не оневинява неговото поведение, а е единствено опит за избягване на отговорност.

Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение и личността на обвиняемия, мотивираха Районен съд – Бургас да вземе мярка „Задържане под стража". Николай Дачев. е многократно осъждан и наказанията по предходни негови осъждания не са имали предупредителен и превъзпитателен ефект спрямо него. Това обосновава извода на съда, че е налице безспорна опасност Николай Д. отново да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Съществува и опасност обвиняемият да се укрие.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.

 

Свързани статии
Джигитът от "Тройката" наглее пред съда, не познавал улиците на Бургас (видео) Само късният час и липсата на хора на площада размина гонката без жервти (Видео) БМВ-то, което летя по „Богориди“ и „Александровска“, било обявено за издирване БМВ катастрофира на площад "Тройката" след гонка с полицията
Тагове
Николай Дачев
Коментари

Още от последните новини