Реставрират бургаския храм "Св.св. Кирил и Методий" в автентичния му вид

Реставрират бургаския храм

Общината осигури средства от текущия програмен период "Региони в растеж"

С подписан договор за изпълнение и осигурено финансиране Община Бургас стартира проекта за реставрация на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Издигането на строително скеле ще започне през следващата седмица. Първата задача е обследване на фасадата, за да се постави най-точна диагноза и да се планират последващите интервенции.

Целта на Община Бургас е да консервира и защити каменната зидария на над 100-годишния храм. Тя осигури финансиране за проекта от ОП "Региони в растеж 2014-2020". Предвижда се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

Църквата "Св. св. Кирил и Методий" е сграда с изключителна архитектура, важна част от миналото, настоящето и бъдещето на Бургас. Тя е включена в каталога "Сто национални туристически обекта", което носи добавена стойност към и без това знаковата й роля на един от символите на града.

Галерия
Свързани статии
Днес е петият ден от светлата седмица Бургас показа здрав разум на Великден (видео) Богослужения в храм "Св.Св. Кирил и Методий" ще се излъчват онлайн Празнуваме Цветница, но без върбови клонки в църквите Дядо попе, вирусът не се интересува в какво вярваш Карнобат се готви за Великден при строги мерки Mитрополит Гавриил: Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но не искаме упреци Решено: Няма да се раздават върбови клонки на Цветница Останете у дома на Великден: Излъчват службата в най-големия бургаски храм онлайн Ген. Мутафчийски: Великден е най-голямото ми опасение
Тагове
църква храм св.св. кирил и методий
Коментари

Още от последните новини