Стари занаяти и изчезнали професии отново оживяват в Созопол

Стари занаяти и изчезнали професии отново оживяват в Созопол - E-Burgas.com

За трета поредна година в Созопол ще се проведе АРТ Изложба- базар "Фестивал на старите занаяти и изкуства“, който ще покаже красотата, блясъка и непреходността на българските занаяти и изкуства, вдъхновени от фолклорните традиции, обичаите и природата и пресътворени от талантливи български художници приложници, майстори на български художествени занаяти, дизайнери и оригинални ювелири.

От 4 септември до 6 септември всеки ден от 11.00 ч. до 21.00 ч. в двора на Етнографския музей в Стария град майстори от цялата страна ще презентират пред созополската публика най-доброто от творчеството си, а демонстрационни работилнички ще направят съпричастни най-любопитните с български занаяти и съвременно изкуство.

Малки и големи посетители на „Фестивала на старите занаяти и изкуства“ Созопол 2020 отново ще имат възможност да участват в Работилничката на Тина Ружина, където всеки посетител може да усети магията на дърворезбата и да изработи с помощта на Тина свой собствен сувенир.

Демонстрационна работилничка ще очаква и всеки, който иска да се докосне до майсторството на тъкането. Слава Балджиева е един от най-добрите автори на художествен текстил в страната и виртуозен майстор на тъкачния стан. Нейните тъкани пана със старинни и възрожденски къщи са вдъхновяващи, а тя ще предостави своя вълшебен стан на всеки, който желае да се докосне до този изконен български занаят.

Един много стар занаят, който намира все повече почитатели ще бъде представен от талантливата Силвия Стоянова. Плъстенето на вълна е интересен и атрактивен занаят. Тя ще се представи с красиви и ефирни шалове, оригинални и екстравагантни шапки и ръкавици, нежни и изискани бижута и уникални аксесоари за дома.

Mагията на кожения филигран ще бъде представена от Диян Фотев и Миглена Георгиева Фотева. Талантливите майстори на кожени изделия за поредна година ще участват във „Фестивала на старите занаяти и изкуства“ и ще представят на своя щанд

изящна колекция арт-чанти, бижута, дамски аксесоари, декоративни пана.

Истинска приказка от материали, техники и ювелирно съвършенство са подготвили за жителите и гостите на Созопол авторите на бижута и аксесоари.

Творецът, който успешно наложи марката за ръчна изработка на бижута от кехлибар AmberLink Jewellery е Даниела Огнянова. Изпод сръчните ръце на Даниела най- топлият камък се превръща в изящни, впечатляващи и вдъхновяващи огърлици, гривни, обеци, пръстени и нежни висулки.

Оригиналните накити и уникална декоративна украса от топено арт стъкло на Diana Glass отново ще впечатлят публиката.

Зад марката GalindaArt стои един изключително талантлив творец, който вдъхновен от природата и цветята създава впечатляващи ръчно изработени дамски бижута от полимерна глина. Галя Милчева за първи път ще участва във „Фестивала на старите занаяти и изкуства“ Созопол 2020 и е подготвила специална колекция от бижута с индивидуалност и усещане за жена.

Стилните накити на Цветан Панайотов впечатляват с оригинален авторски дизайн, вдъхновен от раздвижени геометрични фигури и перфектния синхрон между матовия блясък на метала и цветовете на смолата. Всеки елемент от бижутата на Panayotov handmade е вдъхновен от природата, изцяло ръчно изработен и уникален.

Сребърните бижута "Касиопея" ще участват за първи път на Арт изложението- базар в Созопол. Димитрина Николова, авторът зад марката, изработва ръчно почти миниатюрните бижута, които впечатляват с деликатност и елегантност.

"Бижута с характер", така наричат ценителите уникалните бижута на Анна Медарска.

Лечебните качества и вълшебни свойства на зеолита ще имат премиера на „Фестивала на старите занаяти и изкуства“ в Созопол. Посетителите на фестивала ще се запознаят с разнообразни продукти от природен, модифициран зеолит с високо съдържание на минерала клиноптилолит, с марката Rhodosorb-Farer и Rhodosorb-H представени от Слави и Иванка Славови от фирма „Фарер” ЕООД.

И тази година организаторите на фестивала БГ АРТ Уникати ще спазят традицията и са поканили производители на вино, които не само ще представят традициите във винопроизводството, но и ще внесат допълнително очарование във фестивалните дни. Те канят на чаша малиново вино от "REALITY bio wine" ценителите на българските занаяти и изкуства в двора на Етнографския музей и им пожелават вълшебни моменти с едни от най-добрите занаятчии и автори в страната.

АРТ Изложба- базар "Фестивал на старите занаяти и изкуства“ Созопол 2020 отваря врати за посетители на 4 септември от 11.00 ч. в Етнографския музей. От 17.30 ч. участниците и гостите на фестивала ще се насладят на фолклорна програма с участието на битов оркестър "Лазур" със солист народния певец Стоян Ганчев и танцова формация "Лазур".

В последния ден на фестивала- 6 септември от 17.30 ч. концерт ще изнесе изпълнителката от Х Фактор /2017г./ Станислава Василева.

АРТ Изложба-базар "Фестивал на старите занаяти и изкуства" Созопол 2020 се провежда под егидата на Община Созопол и с любезното съдействие на Общински културен институт „Музеен център“.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
созопол
Коментари

Още от последните новини