Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие

Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие - E-Burgas.com

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност 5 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на гр. Сливен и други селища в региона (престъпления по чл. 321, чл. 213а и чл. 214 от НК).

Те са задържани при специализирана полицейска операция на ТС БОП – Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването в жилища в гр. Сливен и с. Самуилово, както и в 2 офиса в града, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Събраните към момента доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (в т.ч. със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв.

Свързани статии
Създават спецзвено за престъпления срещу животните и природата Отново насилие над медик: Пациент удари медицинска сестра докато му помага Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Разкриха дейностите на задържаните от показния арест в Бургас Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха Задържаха под стража мъж пребил жена си в Несебър Надежда Йорданова: Спецправосъдието се използва като бухалка срещу неудобните Зачестяват вандалските прояви при деца и тийнейджъри Жестокост! Пребиха и запалиха с бензин мъж във Видин
Тагове
спецпрокуратура опг насилие
Коментари

Още от последните новини