Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие

Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие - E-Burgas.com

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност 5 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на гр. Сливен и други селища в региона (престъпления по чл. 321, чл. 213а и чл. 214 от НК).

Те са задържани при специализирана полицейска операция на ТС БОП – Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването в жилища в гр. Сливен и с. Самуилово, както и в 2 офиса в града, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Събраните към момента доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (в т.ч. със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.

В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв.

Свързани статии
Варненка с важно послание към всички жени - жертви на домашно насилие Бургазлия преби жена си пред децата си на улицата И омбудсманът пледира полицейските насилници да бъдат наказани Младен Маринов ще съди всеки, който твърди, че е укривал данни за престъпление Прокуратурата взе боя под колоните на МС под специален надзор (Видео) Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи Над 25 жени у нас са загубили живота си влседсвтие на насилие Насилникът, който наруши заповед за доближаване и души майка си, остава в ареста Бургазлия наруши заповед за домашно насилие, опита да удуши майка си След сигналите за насилие в психиатрични болници: Закриват 28 специализирани заведения, изготвят нови планове
Тагове
спецпрокуратура опг насилие
Коментари

Още от последните новини