Ще борим бедността с 20 млрд лева за социална политика

Ще борим бедността с 20 млрд лева за социална политика - E-Burgas.com

“Целта ни с приемането на бюджета за 2022 г. е да намалим дела на хората, които живеят в бедност, и да осигурим условия за устойчиво нарастване на доходите. В него се предвижда сериозно повишаване на социалните плащания към най-уязвимите групи в обществото, които трудно биха се справили без подкрепа от държавата. Около 20 млрд. лв. са предвидени за социална политика“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на конференция на тема „Българските гласове за Европа: подкрепа на уязвимите и ромите“, организирана от БТА.

Той подчерта, че бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е увеличен с близо 350 млн. лв., което ще даде възможност за по-голяма подкрепа за деца, млади семейства, работещи, безработни, пенсионери, хора с увреждания.

Министър Гьоков припомни, че от 1 април 2022 г. минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 18 лв. Максималният дневен размер нараства от 74,29 лв. на 85,71 лв. В политиката за хората с увреждания размерът на социалните разходите се увеличава с 280,2 млн. лв. спрямо 2021 г. и достигат до над 983 млн. лв. Над 50 млн. лв. допълнително се предвиждат за изплащане на целеви помощи за отопление.

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв.
Тагове
бедност пари
Коментари

Още от последните новини