Ще борим бедността с 20 млрд лева за социална политика

Ще борим бедността с 20 млрд лева за социална политика - E-Burgas.com

“Целта ни с приемането на бюджета за 2022 г. е да намалим дела на хората, които живеят в бедност, и да осигурим условия за устойчиво нарастване на доходите. В него се предвижда сериозно повишаване на социалните плащания към най-уязвимите групи в обществото, които трудно биха се справили без подкрепа от държавата. Около 20 млрд. лв. са предвидени за социална политика“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на конференция на тема „Българските гласове за Европа: подкрепа на уязвимите и ромите“, организирана от БТА.

Той подчерта, че бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е увеличен с близо 350 млн. лв., което ще даде възможност за по-голяма подкрепа за деца, млади семейства, работещи, безработни, пенсионери, хора с увреждания.

Министър Гьоков припомни, че от 1 април 2022 г. минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 18 лв. Максималният дневен размер нараства от 74,29 лв. на 85,71 лв. В политиката за хората с увреждания размерът на социалните разходите се увеличава с 280,2 млн. лв. спрямо 2021 г. и достигат до над 983 млн. лв. Над 50 млн. лв. допълнително се предвиждат за изплащане на целеви помощи за отопление.

Свързани статии
Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка Минималната работна заплата става 710 лв. НАП "захлеби" с 28,2 млрд. лв. от граждани и фирми
Тагове
бедност пари
Коментари

Още от последните новини