Създадоха и комисия "Буджака"

Създадоха и комисия

След остри реплики и скандал депутатите гласуваха единодушно с 202 гласа "за" създаването на Временна комисия за разследване на незаконните дейности в местността "Буджака". Комисията ще бъде със срок на действие 3 месеца, припомни Dnes.bg.

За председател беше избран Джевдет Чакъров от ДПС, а за зам.-председател - Любен Дилов-син (ГЕРБ-ДСД). Останалите членове на комисията са Младен Шишков (ГЕРБ), Веска Ненчева (БСП), Тодор Байчев (БСП), Димитър Найденов (ДБ), Калоян Янков (ДБ), Али Севим (ДПС), Меглена Гунчева (ИБГНИ), Живко Табаков (ИБГНИ). 

Преди да се стигне до решението за създаването ѝ, в пленарна зала се заформи бурен скандал. Лидерът на ДБ Христо Иванов обвини ИТН, че си подавали пасове с ДПС, като "това за нас (ДБ) се превърна в червен флаг за конструкцията на кабинета, която предложихте."

В защита на "Има такъв народ" Радостин Василев заяви, че проблемът е между ДБ и ДПС и си личи кой стои зад решенията на ДБ. Той каза още, че от Демократична България са загубили тяхната подкрепа.

"Виждам, че с голямо усилие влизате в опорните точки на ДПС, обаче това нещо си е наука", отговори Христо Иванов. "ДПС се снима с изданията на Пеевски, след това се снима с хора с фланелки на Пеевски. Вас (ИТН) в тези книги ви няма", каза още той, като подари няколко книги на Радостин Василев, за които твърди, че са разпечатани от медии на Пеевски и препечатани даже на чужди езици.

"Не можете да направите правителство на мнозинството и да се борите срещу това", заяви още Иванов, като също отбеляза, че от ИТН са загубили партньор в лицето на ДБ.

Отношение по въпроса взе и депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева. Според нея комисията за "Буджака" е създадена като огледало на комисията за "Росенец".

"Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях", репликира Филип Станев от ИТН.

В отговор на изказването му Йордан Цонев, ДПС, отбеляза, че става въпрос за "търсене на корените на дълбоката държава. По тази причина си мерим буджаците".

За проектокабинета на Има такъв народ Цонев заяви, че той "никога е нямало да мине" и че от 1997 г. насам не е имало кабинет, в който да няма членове на кръга "Прокопиев".

За нас е еднакво гадно да заменяме Доган с Иво Прокопиев, каза депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

"На мен в този парламент вече ми се повръща от лицемерие", коментира още Йорданов. И още: "На преговорите, които водихме, г-н Христо Иванов заяви в нашата стая, пред 5 човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, който предложим, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи, иначе губим подкрепата им. Ако това не е кадруване, аз съм висок баскетболист, три метра."

"Г-жа Мая Манолова заяви пред мен и Виктория Василева: "Дайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете". Бих отишъл на детектор на лъжата, за да докажа какво казаха тези двама лицемери в този парламент", добави той.

Свързани статии
Канят представители на община Созопол за заседанията на комисия "Буджака"
Тагове
буджака
Коментари

Още от последните новини