Рибари опитомиха лебед

Рибари опитомиха лебед - E-Burgas.com
Снимки Стефан КОРАДОВ

Питомен лебед живее в рибарското селище" Ченгене скеле" край Бургас. Птицата обича да я хранят от ръка и е готова да последва всеки, който й обърне внимание. Заселила се на мястото през есента и от тогава е неизменен приятел на местните жители. Те от своя страна й се отплащат за дружелюбното присъствие като я хранят с отбрана храна, защото знаят, че не всичко, което ние ядем е подходящо и за нея.

Хлябът например е много вреден за тях.  Ветеринари и природозащитници предупреждават, че те трудно го преработват.

В природата лебедите се хранят с растителна и животинска храна, която търсят на дълбочина до метър, метър и половина. Едни от любимите им лакомства са суровите царевични и пшеничени зърна, които те похапват с удоволствие.

При отглеждането на лебеди в домашни условия малките лебедчета докато са малки могат да бъдат захранвани със ситно раздробени варени яйца, варени картофи, овесени ядки, сух, зеленина и парчета прясна риба, а като поотраснат може да им се дава кайма от нетлъсто месо.

Край лодките в Ченгене скеле живеят още множество различни видове птици, които са избрали за свой дом през зимата това място.

Галерия
Коментари

Още от последните новини