Ретроспектива и прожекция за незрящи на 20-и “София филм фест на брега”

Ретроспектива и прожекция за незрящи на 20-и “София филм фест на брега” - E-Burgas.com

За първа година “София филм фест на брега” подкрепя публика със зрителни увреждания.

В един от фестивалните дни на 20-ото юбилейно издание на “София филм фест на брега” зрителите ще могат да видят грузинския филм “Брайтън 4”, пригоден за възприемане от хора с нарушено зрение.

Копродукцията между Грузия, Русия, България и САЩ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека - за най-добър филм, актьор (Леван Тедиашвили) и сценарий (Борис Фрумин и Леван Когуашвили).

В главната роля на филма е легендата на грузинската борба Леван Тедиашвили, двукратен олимпийски и петкратен световен шампион в свободния стил. Първата му световна титла е от София през 1971.

“Брайтън 4” разказва за саможертвата на един баща. Кахи – бивш грузински състезател по борба, изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си Сосо, изпаднал в затруднение, след като не успява да върне заема, взет от собственика на ресторант Амир. Така започва историята на баща и син, които не само се опитват да намерят пари, но постепенно започват да се преоткриват един друг и опознават странния микрокосмос на Брайтън Бийч. Това е първата спирка в Америка на двама души, които току-що са пристигнали от постсъветския свят на място, където ще опознаят живота на имигрантите и ще направят първите си стъпки в „истинската Америка“.

Филмът е пригоден за свободно възприемане от хората с нарушено зрение благодарение на Андарта Студио, както и с подкрепата на Гранд оптикс/ Джой оптикс.

Специалната прожекция е с вход свободен за незрящи, а придружители влизат с намаление. Зрители без зрителни проблеми влизат на цената на редовен билет.

Интересна ретроспектива показва “София филм фест на брега” за първи път. Два филма, награждавани на предходни издания на “София филм фест на брега”, ще видят бургазлии през април.

“Лудетини” на Паоло Вирдзи спечели Наградата на публиката през 2017 година, като още от втория фестивален ден застана на чело на класацията на публиката с оценка 5.80.

“За тялото и душата” на Илдико Енеди спечели Голямата на награда на Община Бургас “Сребриста чайка” през 2018 г. “заради неочаквания и нежен поглед към съвремието и любовта”.

И двата филма са с вход свободен и представляват своеобразен подарък на организаторите на “София филм фест на брега” към верните му фенове по случай 20-годишнината от създаването на феста.

20-ото издание на “София филм фест на брега” ще покаже над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, създадени през изминалата година и прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров и ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас.

“София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” и др.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас
Тагове
софия филм фест кино
Коментари

Още от последните новини