Реставраторски екип от четири държави работи по паметника на Бузлуджа

Реставраторски екип от четири държави работи по паметника на Бузлуджа - E-Burgas.com
Снимки: Ерън Тейлър

Специалисти от България, Германия, Швейцария и Гърция работят по изготвяне на план за стабилизиране на куполната мозайка

Реставраторски екип от 4 държави и 3 университета е отново на терен и работи по изготвяне на план за стабилизиране на куполната мозайка на паметника на Бузлуджа, съобщиха от Фондация „Проект Бузлуджа“.

В екипа взимат участие проф. Томас Данцл, ръководител катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен, доц. Йонас Ротерс, катедра „Реставрация“ в Университета по изкуствата в Берн, Лаура Тапини, експерт по консервация на мозайки, НПО Диадрсаис, Гърция. От българска страна пък се включват доц. Стефан Белишки, ръководител катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия д-р Никифор Харалампиев, главен асистент катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия и Радослав Илиев, реставратор, асистент Исторически факултет в СУ, ръководител на Cooltour.

Вчера от фондацията се похвалиха, че работната платформа в централната зала на Бузлуджа е вече факт с помощта на много доброволци, които се включиха в пренасянето на скелето. 

"Чрез изградената платформа вече можем да направим реставраторското проучването на куполната мозайка. Парчета от нея се разпадат целогодишно, а нашата задача е да спрем разрухата, както го направихме за стенните мозайки в монумента" заявиха от фондацията. 

Фондация „Проект Бузлуджа“ е основана през 2015г. от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника Бузлуджа. Благодарение на постоянството в тази кауза през 2018г. паметникът беше признат от най-голямата европейска организация за културно наследство "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа. През 2019г. паметникът получи финансиране от 185 000 $ от фондация Гети с цел изготвяне на План за опазване и управление като партньорите по проекта са "Проект Бузлуджа", ИКОМОС, УАСГ и ТУ Мюнхен. Научете повече за проектa и за паметника като следите тази страница.

 

 

 

Галерия
Свързани статии
Отново отварят паметника "Бузлуджа" за посетители Фондация от САЩ дава пари за монумента на Бузлуджа
Тагове
Бузлуджа
Коментари

Още от последните новини