Рекорден брой градоносни облаци за последните 2 месеца у нас

Рекорден брой градоносни облаци за последните 2 месеца у нас - E-Burgas.com

Рекорден брой градоносни облаци са се образували за последните два месеца. Това отчитат от Агенцията за борба с градушките. Статистиката сочи, че до края на юни са разбити над 600 облака с ракети и по новия способ - със самолети.

„Сезонът е доста напрегнат, доста циклони минаха около България. Времето е много неустойчиво. Градоносни облаци се образуваха буквално за минути", обясни Валери Ценов, изп. директор на агенцията пред NOVA.

Самолетният способ се оказва най-успешен. Постигнатите резултати са с успех над 90%.„Използват пиропатрони на височина над 5000 метра, което е най-ефективният способ и засяване на облака на височина под 3000 метра. На този етап се вижда много по-бърза реакция и обработени територии", допълни Ценов.

От метеорологичната станция регистрират голяма активност в облаците над област Търговище и затова вдигат трети самолет.Стойно Георгиев е един от пилотите, който влиза в облаците. Бил е три години в бойната авиация.„Облакът като облак не е опасен. Опасна е клетката. На екраните тя свети в червено и лилаво", поясни той.

Самолетният способ за борба с градушките се прилага масово в Аржентина, от където и нашите пилоти черпят опит. Освен, че е по-ефективен, оказва се че е и по-рентабилен. От Агенцията са постигнали договореност той да бъде утвърден за територии, където няма ракетни площадки, а гражданската авиация - да забавя полетите си, докато специализираните самолети не обработят опасните облаци.

Свързани статии
Оранжев код за дъждове налази Южна България Нахлува студен въздух, ще вали на много места в страната Високи температури в събота, но с валежи Ниски температури и дъжд в четвъртък Превалявания се очакват в Западна България Времето застудява през уикенда, ще има дъжд и гръмотевици Валежи и гръмотевици през следобед и през нощта Утре до обяд слънце, следобед облаци и дъжд И в неделя ще е облачно и дъждовно Студ и дъжд от 9-ти юни
Тагове
градушка дъжд
Коментари

Още от последните новини