Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена

Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена - E-Burgas.com
glasove.bg

Преди дни затвориха част от магистрала „Тракия" за ремонт. Движението между 168 и 184 км вече се пренасочва по обходни маршрути. Става дума за известния участък с редица проблеми и неравности, заради които скоростта беше ограничена до 90 километра в час. Цената на ремонтните дейности обаче, предизвика дискусия.

Мнението ми като инженер е, че цената на една магистрала не може да бъде приета в общия случай като цена на километър в различните ситуации. Тя зависи от терена, от геоложките проучвания, от това дали я правим в планината или в полето, както и от това каква е цената на материалите и на труда. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на NOVA.

В последно време всички се упражняват в смятане на цената на километър. В отговор на депутатски въпрос, миналата година, обявих прогнозна стойност, подадена ми от АПИ и тя беше 90 млн. за едното платно на участъка на „Тракия". В момента ремонтираме 16,5 км в двете посоки, каза още тя.

По думите й 12-те км., на които вече е бил направен ремонт, е включвал и други операции. Там нямаше необходимост от навлизане в пътната основа. Друг обаче е случаят с тези 40 км, на които сега стартирахме ремонтни дейности. Освен видимата част, ще има и ремонт на пътната конструкция. Тя ще бъде основно риконструирана, коментира регионалният министър. Според нея не е коректно и да се сравняват цени на различни магистрали. През 2007 г. например, средната работна заплата е била различна. Материалите също имат различна цена. В момента се правят некоректни сметки с 12 години разлика, посочи Аврамова.

Не мога да прогнозирам колко ще струва целия ремонт на отсечката на „Тракия". Това, което е изчислено към момента, е 70 млн., което включва двете платна, заедно с пътните знаци, каза още тя.

Петя Аврамова бе категорична, че изграждането на инфраструктура е една от успешните политики на правителството на премиера Борисов. Усилията, които сме полагали през последните години са успешни и това е видимо за хората, посочи тя.

Свързани статии
Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" ПТП край Пазарджик затруднява движението към Бургас До обяд движението ще е само в една лента на "Тракия" при км 121 Тежка катастрофа затвори АМ "Тракия" край Карнобат, прегазен е пешеходец Шишков: За "Хемус" имаше много говорене и малко асфалт Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Откриват нов участък от АМ "Хемус" Кемпер се преобърна на магистралата и блокира пътя към Бургас Отново задържаха нелегални мигранти на "Тракия" Засилен трафик по магистралите до края на седмицата
Тагове
магистрала тракия цена
Коментари