Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена

Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена - E-Burgas.com
glasove.bg

Преди дни затвориха част от магистрала „Тракия" за ремонт. Движението между 168 и 184 км вече се пренасочва по обходни маршрути. Става дума за известния участък с редица проблеми и неравности, заради които скоростта беше ограничена до 90 километра в час. Цената на ремонтните дейности обаче, предизвика дискусия.

Мнението ми като инженер е, че цената на една магистрала не може да бъде приета в общия случай като цена на километър в различните ситуации. Тя зависи от терена, от геоложките проучвания, от това дали я правим в планината или в полето, както и от това каква е цената на материалите и на труда. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на NOVA.

В последно време всички се упражняват в смятане на цената на километър. В отговор на депутатски въпрос, миналата година, обявих прогнозна стойност, подадена ми от АПИ и тя беше 90 млн. за едното платно на участъка на „Тракия". В момента ремонтираме 16,5 км в двете посоки, каза още тя.

По думите й 12-те км., на които вече е бил направен ремонт, е включвал и други операции. Там нямаше необходимост от навлизане в пътната основа. Друг обаче е случаят с тези 40 км, на които сега стартирахме ремонтни дейности. Освен видимата част, ще има и ремонт на пътната конструкция. Тя ще бъде основно риконструирана, коментира регионалният министър. Според нея не е коректно и да се сравняват цени на различни магистрали. През 2007 г. например, средната работна заплата е била различна. Материалите също имат различна цена. В момента се правят некоректни сметки с 12 години разлика, посочи Аврамова.

Не мога да прогнозирам колко ще струва целия ремонт на отсечката на „Тракия". Това, което е изчислено към момента, е 70 млн., което включва двете платна, заедно с пътните знаци, каза още тя.

Петя Аврамова бе категорична, че изграждането на инфраструктура е една от успешните политики на правителството на премиера Борисов. Усилията, които сме полагали през последните години са успешни и това е видимо за хората, посочи тя.

Свързани статии
Катастрофа с цистерна на "Тракия" затруднява движението към Бургас Отново смачкани ламарини на "Тракия", джип и камион се помляха в Бургаско (Снимки) Бившият шеф на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на "Тракия" Комитова: Ремонтът на "Тракия" е направен като текущ и при повреда е без гаранция Две катастрофи в дъжда на "Тракия", движението е затруднено Черната серия продължава: Двама души загинаха в тежко меле на „Тракия“ Катастрофа на "Тракия" затруднява движението към София Скок и на цената на хляба Катастрофа затвори АМ "Тракия" след Карнобат, за София отбиват през Петолъчката Заловиха мигранти на АМ "Тракия", пътували към София
Тагове
магистрала тракия цена
Коментари

Още от последните новини