Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена

Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена - E-Burgas.com
glasove.bg

Преди дни затвориха част от магистрала „Тракия" за ремонт. Движението между 168 и 184 км вече се пренасочва по обходни маршрути. Става дума за известния участък с редица проблеми и неравности, заради които скоростта беше ограничена до 90 километра в час. Цената на ремонтните дейности обаче, предизвика дискусия.

Мнението ми като инженер е, че цената на една магистрала не може да бъде приета в общия случай като цена на километър в различните ситуации. Тя зависи от терена, от геоложките проучвания, от това дали я правим в планината или в полето, както и от това каква е цената на материалите и на труда. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на NOVA.

В последно време всички се упражняват в смятане на цената на километър. В отговор на депутатски въпрос, миналата година, обявих прогнозна стойност, подадена ми от АПИ и тя беше 90 млн. за едното платно на участъка на „Тракия". В момента ремонтираме 16,5 км в двете посоки, каза още тя.

По думите й 12-те км., на които вече е бил направен ремонт, е включвал и други операции. Там нямаше необходимост от навлизане в пътната основа. Друг обаче е случаят с тези 40 км, на които сега стартирахме ремонтни дейности. Освен видимата част, ще има и ремонт на пътната конструкция. Тя ще бъде основно риконструирана, коментира регионалният министър. Според нея не е коректно и да се сравняват цени на различни магистрали. През 2007 г. например, средната работна заплата е била различна. Материалите също имат различна цена. В момента се правят некоректни сметки с 12 години разлика, посочи Аврамова.

Не мога да прогнозирам колко ще струва целия ремонт на отсечката на „Тракия". Това, което е изчислено към момента, е 70 млн., което включва двете платна, заедно с пътните знаци, каза още тя.

Петя Аврамова бе категорична, че изграждането на инфраструктура е една от успешните политики на правителството на премиера Борисов. Усилията, които сме полагали през последните години са успешни и това е видимо за хората, посочи тя.

Свързани статии
Димитър Николов: Поскъпването на водата с 60% е шок за бургазлии Кола се запали в движение на АМ "Тракия" Катастрофа на "Тракия" предизвика 100 км задръстване към морето ВиК планира повишение цената на водата Експерти прогнозират ръст в цената на газа Четири катастрофи на "Тракия" само за час Катастрофа на АМ "Тракия" затруднява движението Катастрофа с цистерна на "Тракия" затруднява движението към Бургас Отново смачкани ламарини на "Тракия", джип и камион се помляха в Бургаско (Снимки) Бившият шеф на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на "Тракия"
Тагове
магистрала тракия цена
Коментари

Още от последните новини