Пристигнаха още 57 600 ваксини на АстраЗенека у нас

Пристигнаха още 57 600 ваксини на АстраЗенека у нас - E-Burgas.com

57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на АстраЗенека пристигнаха снощи, 19 февруари в "БулБио-НЦЗПБ". Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, пише сайта Dnes.bg.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник, 22.02.2021 г. от производителя Pfizer/BioNTech - 25 740 дози, съобщава министерството на здравеопазването.

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу Ковид-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

"Това е третата разрешена ваксина. Тя е нова категория, първите две бяха РНК - ваксини. Тя получи разрешение за употреба от ЕК, след задълбочен анализ. През месец февруари очакваме още 3 доставки, общият размер се очаква да бъде около 260 хиляди дози", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ваксината е векторна и нейното предимство е, че може да се съхранява при значително по-висока температура.


 

Свързани статии
МЗ продължава да разбива митове: Ваксините срещу ковид не могат да предизвикат стерилитет Най-скептични сме към ваксините в целия ЕС Увеличават се желаещите да се ваксинират в Бургас, в УМБАЛ отчитат голям интерес у младите Бургас сред градовете с най-много поставени ваксини Janssen Мобини ваксинационни пунктове на много места в страната Ново! Раздават ваучери за храна, ако се ваксинирате срещу ковид 1745 са новозаразените, над 12 хил. българи се ваксинираха вчера Д-р Брънзалов: В България има мощна антиваксърска вълна без никакво научно покритие Делта вариантът стресна скептиците, двойно повече се ваксинират в област Бургас БСУ се присъединява към инициативата 70% ваксинирани
Тагове
ваксини доставка
Коментари

Още от последните новини