Превърнат в сметище терен в Айтос грейна в нова зона за отдих (Снимки)

Превърнат в сметище терен в Айтос грейна в нова зона за отдих (Снимки) - E-Burgas.com

След 15 години борба с обитателите на малък общински терен в сърцето на Айтос, превърнат в сметище, най-сетне, общината успя да преобрази мястото в нова зона за отдих. В това болно време, жителите на квартала бяха приятно изненадани от появата на прекрасна градина, която няма аналог в града.

Беше неизползвано, празно междублоково пространство, често замърсявано с битови и растителни отпадъци - общинска собственост с обща площ 108 кв.м. Теренът беше почистен, и на мястото Община Айтос започна изпълнението на проект „Почистване, озеленяване и създаване на зона отдих на общински терен в град Айтос” на стойност 10 000 лв. Конкурсният проект спечели финансиране по ПУДООС към МОСВ, Национална кампания „За чиста околна среда – 2020 г.”, за него не беше похарчен нито един бюджетен лев.

В края на м. ноември т.г., зоната за отдих, красива и различна, се появи в междублоково пространство, там където улиците "Христо Ботев" и "Филип Кутев" се пресичат. Проектната идея е нетрадиционна - изграден е т.н пустинеум, затревен и зацветен. Появиха се кактуси и екзотична растителност, настилка от ярко оцветени в червено и жълто павета, градински пейки, кошчета за отпадъци и много декоративни елементи.

''Обичам природата - и аз участвам» - това е надсловът на екопроекта, който хармонира с мерките в общинската Програма за решаване на проблемите с прекомерното и нерегламентирано изхвърляне на отпадъците, извън предназначените за това места. "Едно от нещата, които можем да се опитаме да променим е самосъзнанието на хората, като изключително важно е да осъзнаят вредата от замърсяването", казват от екипа, подготвил проекта.

Единствено от нас, гражданите зависи, дали новата зона за отдих ще разцъфне напролет. От Общината се надяват, гражданите да осъзнаят колко е важно децата им, а и те самите, да живеят в чиста среда, и да усетят нуждата да пазят и поддържат това което е създадено за тях. Една от основните цели на проекта е да събуди позитивна нагласа за поддържане и опазване на изградената с труд и средства зона.

И тази година, месец по-рано, МОСВ и ПУДООС обявиха традиционния конкурс в рамките на НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2021г.“ на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ “. Общини и кметства от цялата страна могат да кандидатстват с проекти. За реализиране на всеки от класираните проекти ще бъдат предоставени до 10 000 лева.

Община Айтос много успешно участва в конкурса от старта му преди близо десетилетие. И години наред, целите са реновиране и създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и др.

За поредна година МОСВ и ПУДООС дават възможност за реализиране на екоидеи и в общинските училища и детските градини. Обявен е конкурс в рамките на Националната програма, в който учебните и детски заведения могат да участват със свои проектни предложения. За реализацията на класираните проекти ще им бъдат предоставени до 5000 лв. Целта на кампанията „Чиста околна среда – 2021 г.“ е повишаване на екологичната култура на децата и младите хора, и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес.

"Народен приятел"

Галерия
Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези Хванаха 22-годишен дилър в Айтос Канят айтоските ученици към инициативи на МКЦ-Бургас
Тагове
айтос
Коментари

Още от последните новини