Поморие – пристан на тракийските бежанци от с. Ениджия

Поморие – пристан на тракийските бежанци от с. Ениджия - E-Burgas.com

Балканските войни (1912 -1913)

Славни победи и трагични последици

.Победоносна или не, всяка война носи със себе си много болка, страдание и мъка. Не правят изключение и двете Балканските войни от 1912 – 1913 г. За по-малко от година българският народ преживява състояния от възторжен триумф до тежка покруса. След славните победи на българската армия в Източна Тракия следват трагичните събития от лятото на 1913 г., когато България губи територии, които са населени преимуществено с българско население и които са освободени с цената на хиляди свидни жертви. Поток от бежанци залива страната ни. Сред тези страдалци са и жителите на тракийското село Ениджия. На 22.09.1913 г. те завинаги напускат родния си край и поемат по пътя на неизвестността, търсейки убежище, защита и закрила в пределите на свободна България. Част от тях се заселват в гр. Анхиало (дн. Поморие).

Представяме Ви презентация, изготвена от Любка Николова – уредник в Исторически музей Поморие, която е посветена на преселниците от с. Ениджия, на техния живот и бъдеща реализация в черноморския ни град.

 

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
Поморие
Коментари

Още от последните новини