Отменят чартъри, няма чужди туристи

Отменят чартъри, няма чужди туристи - E-Burgas.com

70 на сто от хотелите в „Слънчев бряг” още са затворени

За този месец са отменени 98% от чартърните полети, с които в страната пристигат 85% от чуждите туристи, съобщава cross.bg. Не е ясно и дали ще се осъществят заявените на летище Бургас полети и за следващия месец. Липсата на туристи остави над 70% от хотелите в най-големия курорт по южното Черноморие "Слънчев бряг" затворени, оплакват се хотелиерите. Летният туристически сезон е под сериозна заплаха.

В момента в чужбина имало информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавируса, заради което туристите се страхували и отменяли резервациите си. Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%, обясниха туроператори. От бранша настояват за по-активна кампания от страна на посолствата ни и реклама на българското черноморие.  

Седмица преди да влезе в сила новата по-ниска ставка за данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорските услуги, от бранша на заведенията се усетиха, че "реверансът" всъщност няма да важи за всички. В официална позиция от  Сдружението на заведенията в България казват, че не знаят "откъде и как в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагана с 20%, а не с 9%". Писмото е подписано и от Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. То е изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до Людмила Петкова, директор дирекция "Данъчна политика".

Ресторантьорите настояват за ясно определящи текстове в наредбата, в които категорично да бъде посочено кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. "За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг", искат от сдружението. Според тях по този начин се налага разделение в бранша и се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция.

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Старт на зимния сезон в Банско В Поморие изготвиха анализ на изминалото лято Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа
Тагове
туризъм сезон
Коментари

Още от последните новини