Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия

Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия - E-Burgas.com

С открит урок за правото и разделението на властите според Конституцията на Република България започна участието на Немска езикова гимназия „Гьоте" в Образователната програма, която осъществяват Окръжен и Районен съд – Бургас.

„Ролята на съда е да решава спорове. Народните ни избраници са законотворците, а ние, като съдии, прилагаме тези закони", коментира окръжният съдия Симеон Михов, лектор в изнесената правна беседа. Той се позова на чл. 117 ал. 1 и ал. 2 от основния закон в страната – Конституцията, според който съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. Съдията представи на учениците от 11 „б" клас организацията на съдилищата в България и ролята на инстанционния контрол по съдебните актове. Той говори за видовете дела, които разглежда съда – гражданско-правни спорове, търговски дела и наказателни процеси.

Младите хора получиха като подарък книжно издание на Конституцията и образователни брошури за съдействието на гражданите при извършено престъпление, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.

Предстои съдия Михов да изнесе открит урок и пред ученици от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР
Тагове
немска езикова гимназия ученици урок право
Коментари

Още от последните новини