Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия

Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия - E-Burgas.com

С открит урок за правото и разделението на властите според Конституцията на Република България започна участието на Немска езикова гимназия „Гьоте" в Образователната програма, която осъществяват Окръжен и Районен съд – Бургас.

„Ролята на съда е да решава спорове. Народните ни избраници са законотворците, а ние, като съдии, прилагаме тези закони", коментира окръжният съдия Симеон Михов, лектор в изнесената правна беседа. Той се позова на чл. 117 ал. 1 и ал. 2 от основния закон в страната – Конституцията, според който съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. Съдията представи на учениците от 11 „б" клас организацията на съдилищата в България и ролята на инстанционния контрол по съдебните актове. Той говори за видовете дела, които разглежда съда – гражданско-правни спорове, търговски дела и наказателни процеси.

Младите хора получиха като подарък книжно издание на Конституцията и образователни брошури за съдействието на гражданите при извършено престъпление, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.

Предстои съдия Михов да изнесе открит урок и пред ученици от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Свързани статии
Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване Започва кандидатстването в училищата след 7 клас Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатно море Бургаски ученици са вицешампиони на националните параолимпийски игри Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности Кметът награди над 300 ученици, които помагаха на европейското по ушу Бъдещите юристи ще влизат в университет без приемен изпит Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас Младите цветари от Бургас отново сред победителите в Националното състезание по озеленяване Ученици от СУ "Любен Каравелов" за пореден път прославиха Несебър
Тагове
немска езикова гимназия ученици урок право
Коментари

Още от последните новини