От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка

От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка - E-Burgas.com

От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка. 

Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в съответствие с влезлите в сила на 25 декември м.г. промени в пенсионното законодателство, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт /НОИ/.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителен стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2, предаде днес.бг.

Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност.

Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях - от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

От началото на годината за хората, разполагащи с Персонален идентификационен код /ПИК/ на НОИ, е достъпна справка на интернет страницата на института за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии. Разяснения относно съдържанието на пенсионните разпореждания по повод на промените от 25 декември м.г. са публикувани в рубриката "За клиента/Полезна информация", както и в менюто "Често задавани въпроси" на началната страница на сайта на института.

С пенсиите за януари 2022 г. на пенсионерите ще бъде изплатена разликата между старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25-и до 31 декември 2021 г.

Съгласно постановление на Министерския съвет с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите си.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Със средствата НОИ ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари т.г.

Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина.

Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 януари т.г.

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Започна изплащането на пенсиите за декември Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? От днес преизчисляват пенсиите, кои ще получат увеличение? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват
Тагове
пенсии пари
Коментари

Още от последните новини