От днес PCR тест за децата, идващи от държави в "червена зона"

От днес PCR тест за децата, идващи от държави в
Без такъв документ те се поставят под 10-дневна карантина

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/01/19/pcr-test-za-decata-idvashti-u-nas-ot-strani-v-chervenata-zona.517482
 

Без такъв документ те се поставят под 10-дневна карантина

От днес влиза в сила изискване, съгласно което децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров Covid сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова от 14 януари, припомня Dnes.bg.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Досега се изискваше пристигащите от „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за Covid-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.


 

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма Запознават бургаските деца с правилата за безопасност на движението Децата от катастрофиралия автобус на "Тракия" остават в тежко, но стабилно състояние Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране в Бургас В Бургас търсят възпитатели за работа с проблемни деца
Тагове
деца пср червена зона
Коментари

Още от последните новини