От днес PCR тест за децата, идващи от държави в "червена зона"

От днес PCR тест за децата, идващи от държави в
Без такъв документ те се поставят под 10-дневна карантина

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/01/19/pcr-test-za-decata-idvashti-u-nas-ot-strani-v-chervenata-zona.517482
 

Без такъв документ те се поставят под 10-дневна карантина

От днес влиза в сила изискване, съгласно което децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров Covid сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова от 14 януари, припомня Dnes.bg.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Досега се изискваше пристигащите от „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за Covid-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.


 

Свързани статии
Театър "Трио" връща усмивките на болни деца в Бургас Отличиха стотици бургаски деца в курс по компютърно програмиране Специална люлка ще радва бургаските деца в инвалидни колички Безплатна занималня за децата в Созопол през пролетната ваканция Зачестяват вандалските прояви при деца и тийнейджъри Институции алармират за бум на просещи деца Ръст на насилието над деца отчитат инситутции Агенцията за закрила на детето извърши десетки проверки в страната Зачестяват случаите на агресия между деца Бургаски депутат: Нужни са нови мерки срещу насилието сред учениците
Тагове
деца пср червена зона
Коментари

Още от последните новини