Онлайн разводите възможни и след пандемията

Онлайн разводите възможни и след пандемията - E-Burgas.com

Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19, тъй като вече е разрешен с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс от края на ноември м.г., съобщиха от Софийския районен съд, пише "Монитор".

По време на извънредното положение през 2020 г. там бяха новатори в прилагането на този способ за развод. Преди промяната в ГПК делата за развод по скайп бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и законът за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение, казаха оттам. Две съдийки от III ГО на СРС бяха първите съдии, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

„От началото на извънредното положение Софийски районен съд и Софийски градски съд въведоха видеоконференцията по дела за мерки за неотклонение и по Закона за здравето, което осигурява провеждането им в сравнително безопасна среда за всички участници. По тези дела участието на задържаното лице или на това, чието задължително лечение се иска, се осигурява посредством видеоконферентна връзка от ареста или болничното заведение, където е настанено, без да се довежда лицето в съдебно заседание, с което се гарантира всъщност неговата сигурност“, обясни за „Монитор“ Даниела Александрова, зам.-председател на СРС.

И преди и сега обаче – условието за онлайн развода е раздялата да е по взаимно съгласие.

В молбата до съда трябва да бъде записано, че съпрузите нямат против делото да се разгледа по скайп и да бъдат посочени причини за това, например, пребиваване в друга страна и невъзможност за прибиране в страната заради пандемията.

Разводът по скайп, дори от покрива на мол, не е илюзия, а нова реалност в Софийския районен съд още от миналата година. Епидемията от коронавирус не спира разделите между брачни партньори и това наложи прилагането на бърза елекронизация, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки при гледането на дела. Най-големият районен съд в страната бе първенец в нововъведението и отчете забележителни резултати – партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им – от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция, разводите по скайп минават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и така отпада възможността някой от тях да се раздразни.

В сградата на СРС има оборудвани няколко съдебни зали, с което е предоставена техническа обезпеченост за провеждане на дистанционно съдебно заседание.

„Следва да се има предвид, че за провеждане на такова заседание е необходимостта от допълнителна предварителна подготовка, което отнема повече време и съответно ангажира допълнително хора, както и присъствие на системен администратор по време на съдебното заседание, който може да се наложи да се включи с цел техническа обезпеченост за справяне с техническите проблеми, тъй като не всички съдии и съдебни служители имат такива познания. В този смисъл е необходима допълнителна организация на хора, които да се ангажират няма. Най важното обаче за провеждане на тези заседания е желанието и съдействието от страните по делото, тъй като без активното им съдействие това няма как да се случи“, допълни още Александрова.

След като делото се разпредели на съдията, той го разглежда и ако прецени, че е подходящо за провеждане на дистанционно заседание, дава разпореждане, с което да се уведомят страните за дистанционно провеждане на заседанието. Съдебен служител се свързва със страните и те посочват как ще се свържат. Насрочва се заседанието и страните са уведомени за датата и часа. В деня преди заседанието се прави тест от съдебния секретар на състава и IT специалист. При провеждане на дистанционно съдебно заседание всяка страна, респективно нейният процесуален представител, могат поотделно да се включат, независимо от коя точка на страната или света, стига да са заявили предварително акаунта, от който ще го направят. По време на заседанието страните осъществяват връзката със съда или от кантората

на адвоката си, или от вкъщи, други са на работното си място, имаше включване и от покрива на столичен МОЛ, или от паркиран автомобил. По отношение на документите за самоличност независимо дали заседанието е дистанционно или не, всеки трябва да се легитимира.

Даниела Александрова, зам.-председател на СРС:

За провеждане на такова заседание е необходима допълнителна предварителна подготовка

От началото на извънредното положение Софийски районен съд и Софийски градски съд въведоха видеоконференцията по дела за мерки за неотклонение и по Закона за здравето, което осигурява провеждането им в сравнително безопасна среда за всички участници. По тези дела участието на задържаното лице или на това, чието задължително лечение се иска, се осигурява посредством видеоконферентна връзка от ареста или болничното заведение, където е настанено, без да се довежда лицето в съдебно заседание, с което се гарантира всъщност неговата сигурност.

Впоследствие след приемане на закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците (Загл. доп. – ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г./ в СРС се проведоха и граждански дела изцяло чрез използване на електронна видеовръзка. Това бяха предимно разводи по взаимно съгласие. Софийски районен съд е първият съд в страната, който е провел такова съдебно заседание по гражданско дело, в което всички страни участват в заседанието дистанционно. Законодателно провеждането на такива заседания се предвиждаше само по време на извънредното положение и до 2 месеца след отпадането му/ до 14.07.2020 г./.

С измененията на закона, обнаровдвани в ДВ бр. 98 от 17.11.2020 г., и възможността конкретно дело да бъде разгледано он-лайн е изцяло на преценката на съдията по делото, при съобразяване дали това няма да се отрази негативно на правата на страните или за изясняване на обективната истина/ ако иска съдията да изслуша лично свидетел, или да се изслуша експертиза и др./

Следва да се има предвид, че за провеждане на такова заседание е необходимостта от допълнителна предварителна подготовка, което отнема повече време и съответно ангажира допълнително хора, както и присъствие на системен администратор по време на съдебното заседание, който може да се наложи да се включи с цел техническа обезпеченост за справяне с техническите проблеми, тъй като не всички съдии и съдебни служители имат такива познания.

В този смисъл е необходима допълнителна организация на хора, които да се ангажират няма. Най важното обаче за провеждане на тези заседания е желанието и съдействието от страните по делото, тъй като без активното им съдействие това няма как да се случи. Затова най-често провежданите съдебните заседания он- лайн са разводите по взаимно съгласие.

Източник: "Монитор"

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаските майки могат да ползват нова онлайн услуга за млечната кухня Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок Бургаският съд отказа да екстрадира руски гражданин Съдът безкомпромисен към развратника Милко от "Славейков" Затвор за опасен бургаски измамник, отнел над 6 бона от пенсионери Взломен крадец чу най-тежката мярка в бургаския съд
Тагове
разводи онлайн съд
Коментари

Още от последните новини