Окръжен съд - Бургас: Деян Дичев остава в ареста, за да не укрие или унищожи веществени доказателства

Окръжен съд - Бургас: Деян Дичев остава в ареста, за да не укрие или унищожи веществени доказателства  - E-Burgas.com

Подсъдимият е лежал три години и три месеца в затвора 

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Деян Дичев. Производството бе образувано по жалба на обвиняемият и неговият защитник срещу взетата спрямо него най-тежка мярка за неотклонение. Като основен мотив от съда изтъкват възможността обвиняемият да укрие или унищожи веществени доказателства по делото. 

Обвиняемият е заявил пред съдебния състав, че е оказал помощ и ще продължи да съдейства на разследването. В последната си дума той е помолил мярката му за неотклонение да бъде изменена в „Домашен арест" по постоянния му адрес, където да се грижи за дъщеря си.

Деян Дичев е привлечен в качеството на обвиняем за осъществено по отношение на Станимир Рагевски лично укривателство, извършено в периода от 4 до 11 август, в Бургас и изразяващо се в оказана от него помощ в укриване и изхвърляне на разчлененото тяло на Юмер Мехмед укриване в помещение в сградата на ДНА на огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Юмер.

Правилен е обаче изводът на Районния съд, че в случая е налице реална и непосредствена опасност обвиняемия да извърши друго престъпление, ако не е задържан. Действително от справката за съдимост и справката за изтърпените от Деян Дичев наказания „Лишаване от свобода" се установява, че той е изтърпял ефективно последното наложено му наказание „Лишаване от свобода" за срок от три години и три месеца на 21.04.2006 г. и след тази дата липсват влезли в сила спрямо него осъдителни присъди за престъпление, както и наложени други наказания „Лишаване от свобода". Той следва да се счита за неосъждан.

Според Бургаският окръжен съд обаче реабилитацията заличава единствено осъждането и свързаните с него последици, но не и факта на извършените преди това престъпления. В този смисъл настоящият съд намери, че обвиняемият е личност със сравнително висока степен на криминализация, което е пряко свързано с оценката за личната му опасност.

На следващо място съдът констатира, че Деян Дичев действително е оказал съдействие на органите на разследването по досъдебното производство с предмет убийството на Юмер Мехмед. Предвид установеният факт, че средството на престъплението, както и лични вещи на убития и извършителя изглежда са били укрити в помещения, стопанисвани от настоящия обвиняем, или до които той има достъп, по мнението на Окръжен съд - Бургас възниква разумното съмнение, че е възможно обвиняемия да е укрил и други вещи, които, ако не лично, то чрез други лица би могъл впоследствие на скрие или унищожи.

Тъкмо в това се изразява и следващата от доказателствата реална и непосредствена опасност Деян Дичев да извърши друго престъпление, включително такова срещу правосъдието, и това е възможно дори в условията на следващата по тежест мярка за неотклонение „Домашен арест".  По тези съображения съдът се присъедини към извода на първата инстанция, че единствено мярка за неотклонение "Задържане под стража" би гарантирала в пълна степен постигането на всички цели на мерките за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Свързани статии
Известен криминален влогър посвети епизод на случая с Теодора Бахлова и Юмер Мехмед (видео) Съдът окончателно остави в ареста готвача на Рагевски Деян Дичев остава в ареста, грози го затвор по три обвинения за съучастник на Рагевски Деян Дичев остава в ареста, не допуснаха медии в съдебна зала Адвокатът на Дичев: Няма данни, че той е рязал трупа на Юмер, помагал е поради страх от извършителите Деян Дичев е обвинен в лично укривателство, законът не предвижда наказание за разчленяване на тяло Адвокатът на готвача Дичев: Има известна доза съжаление у него Убийството на Теодора Бахлова: Съдът гледа мярката на Деян Дичев Открито е оръжието, с което е ликвидиран Юмер, зловещи подробности около двете убийства Откриха тялото на изчезналата брокерка в Бургас
Тагове
Деян Дичев Теодора Бахлова Станимир Рагевски
Коментари

Още от последните новини