Одобриха ваксината на "Модерна" за ЕС

Одобриха ваксината на

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на компанията „Модерна" за използване на територията на Европейския съюз. Предстои зелена светлина да бъде дадена и от Европейската комисия, съобщи bTV.

Ваксината на компанията „Модерна" отново се поставя с две инжекции в рамките на 28 дни една от друга. Тя ще се прилага на лица над 18-годишна възраст.

Минути след новината председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен написа в "Туитър", че работят на пълни обороти, за да стане и ваксината на "Модерна" достъпна в страните на Европейския Съюз.

От Европейската агенция по лекарствата заявиха, че компанията ще продължи да предоставя резултати от клиничните изпитвания, които ще продължат сумарно две години.

С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване. Преди Коледа беше одобрен препаратът на „Пфайзер" и„Бионтех", а на 27 декември започна ваксинацията както у нас, така и в целия ЕС.

ЕС договори досега доставката на 300 млн. дози за тази година от ваксината на „Пфайзер", както и на 80 млн. дози от „Модерна", с възможност за поръчка на още 80 млн.

 

Свързани статии
Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС Творци подкрепят благотворително екипа на БАН за българската ваксина В Бургас: Отлагат по няколко пъти часове на граждани с придружаващи заболявания, поради липса на ваксини "Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксина за деца над 12 години Българската ваксина - без игла, ефикасна срещу всички щамове
Тагове
ваксина
Коментари

Още от последните новини

Светът
Одобриха ваксината на

TikTock

Светът
Одобриха ваксината на

Африка