Незаконни прегради спират достъпа до морето край Буджака

Незаконни прегради спират достъпа до морето край Буджака - E-Burgas.com
btvnovinite.bg

От община Созопол обещават, че ще бъдат премахнати

Незаконни прегради, които спират достъпа до морето, установи проверка на общината в Созопол. По-фрапиращите нарушения са на „Райския залив" в местността Буджака, показа репортаж на bTV. Бетонни стени и високи огради скриват морето. Достъп до малкия плаж на „Райския залив" има, но само до част от него.

„Заради оградите няма възможност хората как да слязат до самия бряг. И не само самите туристи, тези, които имат на втора линия къщи, трябва десетки, дори стотици метри да заобикалят отнякъде, за да слязат долу до морето”, обясни концесионерът на плажа Стойчо Неделчев.

За да стигне до заградените части от плажа и концесионерът ползва лодка. „Като тийнейджър съм израснал по тези места и странното е, че тези огради са нанесени върху скалите, нямам представа точно кога са били лозя”, допълва той.

Проверката на общината отне месец и установи няколко нарушения. „Не са чак толкова много, колкото хората очакват, примерно нещо „уау”, всички достъпи са запушени към морето, не е така. Основните, тези които са фрапиращи, са три-четири", коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Съставени са констативни актове и незаконните прегради ще бъдат премахнати, обещават от администрацията.

Част от хотелите са изградени върху уникално антично съоръжение от 5 в. пр. Хр., твърди спелеологът Атанас Русев. През 2007 г екипът му започва проучване, прекъснато от излят бетон.

Той разказа, че под „Буджака" има голяма пещерна система, която е била използвана в древността за водоснабдяване на града. "13 години по-късно търсим пещерата. Вторият път имаме късмет Входът се оказва под един от хотелите", каза Русев.

От музея в Созопол уточниха, че се чака проект за реставрация и консервация на питейния тръбопровод, датиран като най-древния у нас.

 

 

 

 

Свързани статии
Гмуркач се натъкна на дънна мина край Созопол Отварят пункт в Созопол за опасни битови отпадъци Созопол търси преброители за Преборяване 2021 Созопол се сдоби с нови пожарни по трансграничен проект В Созопол разработват план за интегрирано развитие на общината Поредно отличие за созополския клуб „Киборг" Посланикът на Франция посети Созопол Стари занаяти и изчезнали професии отново оживяват в Созопол Подобриха условията на Социалния патронаж в Созопол Тихомир Янакиев стартира ремонта на пътя между да Росен и Равна гора за 1,7 млн.лв.
Тагове
незаконни прегради созопол
Коментари

Още от последните новини