Незаконни прегради спират достъпа до морето край Буджака

Незаконни прегради спират достъпа до морето край Буджака - E-Burgas.com
btvnovinite.bg

От община Созопол обещават, че ще бъдат премахнати

Незаконни прегради, които спират достъпа до морето, установи проверка на общината в Созопол. По-фрапиращите нарушения са на „Райския залив" в местността Буджака, показа репортаж на bTV. Бетонни стени и високи огради скриват морето. Достъп до малкия плаж на „Райския залив" има, но само до част от него.

„Заради оградите няма възможност хората как да слязат до самия бряг. И не само самите туристи, тези, които имат на втора линия къщи, трябва десетки, дори стотици метри да заобикалят отнякъде, за да слязат долу до морето”, обясни концесионерът на плажа Стойчо Неделчев.

За да стигне до заградените части от плажа и концесионерът ползва лодка. „Като тийнейджър съм израснал по тези места и странното е, че тези огради са нанесени върху скалите, нямам представа точно кога са били лозя”, допълва той.

Проверката на общината отне месец и установи няколко нарушения. „Не са чак толкова много, колкото хората очакват, примерно нещо „уау”, всички достъпи са запушени към морето, не е така. Основните, тези които са фрапиращи, са три-четири", коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Съставени са констативни актове и незаконните прегради ще бъдат премахнати, обещават от администрацията.

Част от хотелите са изградени върху уникално антично съоръжение от 5 в. пр. Хр., твърди спелеологът Атанас Русев. През 2007 г екипът му започва проучване, прекъснато от излят бетон.

Той разказа, че под „Буджака" има голяма пещерна система, която е била използвана в древността за водоснабдяване на града. "13 години по-късно търсим пещерата. Вторият път имаме късмет Входът се оказва под един от хотелите", каза Русев.

От музея в Созопол уточниха, че се чака проект за реставрация и консервация на питейния тръбопровод, датиран като най-древния у нас.

 

 

 

 

Свързани статии
Тихомир Янакиев въведе строги правила в Созопол преди изборите Община Созопол обяви каква ще е официалната програма утре Събират средства за изграждането на паметниците на Левски и Лермонтов в Созопол В Созопол откриват сметка за изграждане на бюст-паметник на Левски Официално: "Подпорната стена" на Алепу е незаконна Незаконна стоманобетонна плоча се пръкна на Харманите, община Созопол я заличи за ден Созопол отбелязва 143 години от Освобождението си Затвориха пътя между Присад и Димчево заради високото ниво на Мандра Община Созопол представи Проектобюджет от 23 млн.лева за 2021 (Видео) Кметът на Созопол кани местната общност на публично обсъждане на бюджета
Тагове
незаконни прегради созопол
Коментари

Още от последните новини