НАП: Еднолични търговци плащат данък с отстъпка, ако декларират доходите си до 1 юни

НАП: Еднолични търговци плащат данък с отстъпка, ако декларират доходите си до 1 юни  - E-Burgas.com

Над 555 000 са подадените годишни данъчни декларации за облагане на доходитеот началото на данъчната кампания до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. Повече от 80 % от получените в Агенцията формуляри са изпратени онлайн.

Декларациите, подадени от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, до момента са близо 56 000. За тези лица крайният срок за деклариране на доходите е 30 юни 2020 г.  Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, те следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.

До края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  №6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

До 30 юни беше удължен и срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби, припомнят още от НАП.

Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета се извършват по електронен път чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредната епидемична ситуация е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

Свързани статии
Затварят Летище Бургас за почти месец Есенни цветове гел лак: Нюанси, които трябва да опитате Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Община Бургас: Спазвайте изискванията за отглеждане и регистриране на домашни любимци Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Намериха тялото на издирвания българин в Искендерун Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Сеизмолог: Никой не може да предсказва земетресения Хиляди турци прекараха нощта в палатки при -5 градуса
Тагове
НАП декларации ЕТ
Коментари

Още от последните новини