Нанков: Дори да не вали година и половина, водата в "Камчия" е достатъчна

Нанков: Дори да не вали година и половина, водата в

Въпреки че от повече от месец министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро използва медийните си участия, за да предупреждава, че се очаква водна криза по Черноморието, вчера зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков го опроверга.

При посещение във Варненско той обяви, че дори да няма валежи още година и половина, водата в язовир "Камчия", който захранва Бургас, Варна и основна част от курортите, е достатъчна, съобщава БНР.

"Обемът на яз. "Камчия" е над 125 милиона кубика - над 50 милиона е полезният обем. Бургаското водно дружество е изнесло данни, че язовирът има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, водоподаване и за бургазлии, и за варненци за поне 12 месеца", каза Нанков.

Не така обаче стоят нещата според екоминистъра. Преди две седмици Димитров съобщи, че Бургас е пред водна криза и до 6-7 месеца градът може да остане без вода. По думите му, ако не вали достатъчно дъжд и сняг в следващите месеци, кризата е сигурна.

Свързани статии
Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички
Тагове
водна криза язовир
Коментари

Още от последните новини