На последно място сме по цифрова грамотност сред младите

На последно място сме по цифрова грамотност сред  младите - E-Burgas.com

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите, предаде репортер на БГНЕС.

У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е „вечният ни конкурент" Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още Италия с 65% и Унгария с 68%.

На ти с цифровите технологии са младите хора в Хърватия, където умения за работа с технологиите на бъдещето имат 97% от младите. Високата цифрова грамотност е характерна за Естония, Литва и Холандия над 93%, а също така за нашата южна съседка Гърция - 92%.

Изследването на Евростат показва, че през 2019 г. четирима от петима млади европейци (80%) на възраст от 16 до 24 години имат основни или над основни цифрови умения. Това е с 24 процентни пункта (п.п.) по-високо от дела на лицата на възраст от 16 до 74 години (56%).

През последните месеци много младежи трябва да учат онлайн заради пандемията от коронавирус, която затвори училищата и университетите на Стария континент. По тази причина цифровата грамотност придобива все по-голямо значение за бъдещето на Европа и нейната конкурентоспособност.

Свързани статии
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране в Бургас Отличиха стотици бургаски деца в курс по компютърно програмиране Бургас е кандидат за Европейска младежка столица Търсят управител на ММЦ-Бургас 100 Центъра за спешна помощ получиха нови компютри Министър Вълчев призна: Бави се доставката на компютри за учениците Бургас търси млади творци със свежи идеи и дух Младежи се събраха на протест пред общината, кметът: Не бива сега и по този начин!
Тагове
младежи компютри грамотност
Коментари

Още от последните новини