Мярката "Запази ме" или как служителка от Поморие остана с 12 лева до Коледа

Мярката
Снимка btvnovinite.bg

Недоволство сред работещите в неплатен отпуск, които искат да се възползват от мярката ''Запази ме" - според нея наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лева компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Оказва се, че и подпомагането е обвързано с„дребен шрифт" и неприятните изненади са твърде възможни, показа репортаж на bTV.

Именно това преживява Мария Петрова - сервитьорка в един от затворените ресторанти в Поморие. Тя е без работа официално от понеделник, тъй като ресторантът затворил в петьк. Поискала да се възползва от безвъзмездната помощ от 24 лева на ден.

"Реално обаче днес отивам при счетоводителката и се оказва, че за месец декември, след като бъдем одобрени като ресторант за тази помощ, ние ще получим единствено 12 лева, понеже сме на 4 часа заради COV1D-19. Ще получим единствено 12 лева на ден, което реално е за 30-ти ноември - за месец ноември деня, в който не сме работили", обяснява жената.

Иначе казано, тя остава с 12 лв. до Коледа.

За месец декември парите ще може да получи през януари, когато се надява вече да се е върнала на работа и то ако фирмата бъде одобрена. „На нас тази помощ ни е нужна сега, когато сме без работа, без никакви доходи и няма как да си платим сметките. Обещават ни помощта, обещават ни всичко и накрая се оказва, че пак ние сме излъганите", коментира Мария.

Тя не смее и да си помисли за празниците. „Имам дете, какъв подарък ще му поднеса тази година?", пита през сълзи жената.

От Агенцията по заетоспа заявиха, че се работи по това заявките на работодателите, чиито бизнеси са затворени след 27 ноември, да бъдат събирани и обработвани авансово. Компенсациите за техните служители най-вероятно щели да се изплащат след 20 декември.

"Няма опасност служителите, които са пуснати в неплатен отпуск през декември да останат без пари, тьй като практиката е работните заплати за ноември да бъдат изплащани в края на месеца или в началото на декември", отбелязват още от агенцията.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие
Коментари

Още от последните новини