Мисис Бургас 2018 даде старт на кръводарителската акция за Цветница

Мисис Бургас 2018 даде старт на кръводарителската акция за Цветница - E-Burgas.com

Вержиния Иванова, финансов директор на "Лайф Хоспитал" и носителка на титлата "Мисис Бургас 2018" даде старт на кръводарителската акция на УМБАЛ Бургас. Всяка година на големия християнски празник Цветница центровете по кръводаряване в страната организират инициативата съвместно с Българския червен кръст и Българската православна църква. Тази неделя, 17 април, от 8 до 16 ч. в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас дежурен екип ще очаква всички бургазлии и гости на града, които спазват традицията да даряват кръв на Цветница, или са решили да го направят за първи път. Освен, че трябва да бъдат здрави и на възраст от 18 до 65 г., важно изискване към дарителите е да не са пътували в чужбина в последните 28 дни. Мярката е въведена по време на ковид-пандемията и все още не е отменена.

След като стана носител на титлата "Мисис Бургас", Вержиния Иванова прие за своя мисия популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личен пример. Надява се да вдъхнови много последователи, защото кръвта заместител няма - единственият начин да бъде спасен животът на нуждаещ се от кръвопреливане е друг човек да дари от своята кръв. А ако има много дарители, няма да се налага близки и роднини да търсят кръводарители по спешност. Като финансов директор на първата частна многопрофилна болница в Бургас тя много пъти е била свидетел на подобни ситуации.

 Освен огромното удовлетворение, че помагаш на изпаднал в беда, за кръводарителя има и други ползи. Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки, подобрява защитните сили на организма, подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, както и достъп до изследванията на дарената кръв за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Свързани статии
Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример В Бургас събират кръв за създаване на лечебна плазма Расте броят на кръводарителите в УМБАЛ-Бургас УМБАЛ Бургас и БЧК отличиха заслужили кръводарители Треньори от школите и родители дариха кръв за бургаската болница 40 спортисти дариха кръв за бургаската болница Още спортни клубове в Бургас се включват в акцията по кръводаряване Добрият пример! Бургаски спортисти дариха кръв за УМБАЛ-Бургас Служители на бургаската прокуратута откликнаха на призива на УМБАЛ-Бургас и дариха кръв
Тагове
кръводаряване
Коментари

Още от последните новини