УМБАЛ Бургас и БЧК отличиха заслужили кръводарители

УМБАЛ Бургас и БЧК отличиха заслужили кръводарители - E-Burgas.com

УМБАЛ Бургас и Българският червен кръст отличиха днес заслужили кръводарители и институции, допринесли за популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Почетните грамоти бяха връчени от акад. Христо Григоров - председател на БЧК и проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на организацията. Събитието е традиционно и се провежда по повод 14 юни, Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

Милиони хора по света дължат живота си на други хора, които никога не срещат - хора, които даряват кръвта си доброволно и безвъзмездно. Хората винаги имат нужда от кръв, дори по време на пандемия - това е мотото, под което БЧК организира отбелязването на този ден. "Благодарим и се покланяме пред всички Вас, защото Вашата кръв помогна на пострадали в катастрофи, оперирани, родилки, недоносени бебета", поздравиха кръводарителите изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски и началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев.

Отличените са:

Ваня Гочева - икономист, търговски мениджър в "Уникредит Булбанк". За първи път е дарила кръв на 18 години. Оттогава го прави всяка година. По нейна инициатива са организирани акции по кръводаряване на работното й място в банката. Включва се като кръводарител и по време на извънредното положение.

Момчил Момчилов, адвокат. От 1990 г. досега е дарил кръв над 60 пъти. Родителите му са редовни кръводарители през целия си живот, майка му е дарила над 100 пъти и е била отличена със златна значка за съществен принос в развитието на кръводаряването.

Марина Димова - учител по география и икономика в Търговска гимназия - Бургас. Доброволен и безвъзмезден кръводарител от 30 години, дарила кръв над 40 пъти С личен пример успява да мотивира своя клас ученици да направят своето първо кръводаряване.

Йордан Иванов - бивш председател на Студентски съвет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", инициатор на кръводарителски акции и радетел на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Дарил над 30 пъти кръв.

Янка Батилова - медицинска сестра в Отделение по трансфузионна хематология, с над 40 години стаж. Личната й ангажираност към темата за кръводаряването допринася за мотивацията и избора на човека да бъде кръводарител.

Институции: Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето", с директор инж. Даниела Симеонова, Професионална гимназия по механотехника и електротехника с директор инж. Роза Желева, Търговска гимназия с директор г-н Павел Чепов и Институт за здравно образование. Те са отличени за организацията и участието си в проекта "Това не си го правил", насочен към популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред завършващите абитуриенти. И в трите училища се проведоха кръводарителски акции, в които участваха над 100 човека - ученици и учители.

Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата
Тагове
умбал бчк кръводаряване
Коментари

Още от последните новини