Расте броят на кръводарителите в УМБАЛ-Бургас

Расте броят на кръводарителите в УМБАЛ-Бургас - E-Burgas.com

Броят на кръводарителите в Отделението по трансфузионна хематология (ОТХ) на УМБАЛ Бургас расте. Това е много важно преди летния сезон, когато населението в областта се увеличава. През лятото има повече инциденти, катастрофи, а най-вече при тях се налага спешно кръвопреливане. Статистиката в УМБАЛ Бургас показва, че най-често кръв трябва за спешни операции с големи кръвозагуби, при пострадали от катастрофи и тежки раждания.

От 1 юли т.г. ОТХ вече се ръководи от д-р Людмила Желязкова. Тя е дългогодишен член на екипа, специализирала е „Трансфузионна хематология" в Кръвен център – Стара Загора и ще продължи добрите практики, утвърдени тук. Екипът се обръща към всички желаещи дарители с уверението, че може да организира изнесени акции в предприятия, фирми, както и на място, в удобно за кръводарителите време. За да работи нормално, отделението има нужда от 700 кръводарители месечно, или по около 30 дневно. В последните дни има и повече от 30 желаещи.

"Само ако се обединим и си помагаме, можем да спрем порочните практики с изнудване на хора в безизходица от платени кръводарители, които ги причакват пред кръвните центрове. Ако всеки здрав човек между 18 и 65 г. дарява кръв поне веднъж всяка година, няма да има недостиг", убедена е д-р Желязкова. Своето желание за кръводаряване можете да заявите на тел.0879357774. Работното време на ОТХ-Бургас с кръводарители е от 7.45 до 14 ч., с дежурен екип до 18 ч. в делничен ден и от 8 до 16 ч. в празничен ден.

Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата
Тагове
умбал бчк кръводаряване
Коментари

Още от последните новини