В Бургас събират кръв за създаване на лечебна плазма

В Бургас събират кръв за създаване на лечебна плазма - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Кампания призовава да се дари кръв, като с предимство са преболедувалите коронавируса

Болниците в Бургас отправят призив за кръводарители, преболедували COVID-19. Събраната кръв ще се изпраща в Стара Загора, където ще се преработва за създаване на лечебна плазма, показа bTV в свой репортаж.

Това се налага, защото най-голямата по територия област в страната няма собствен кръвен център. Заради липсата на кръвен център близки на болни се налага да пътуват до София, Пловдив или Варна. При създалата се организация ще се съкрати значително не само времето за транспорт, но и разходите.

Даряването на кръв става по стандартен начин за около 30 минути. След това кръвта се превозва до Стара Загора, където се преработва в плазма.
Един от първите отзовали се е хирургът д-р Гендов.

"Дарих за близък, така се случи. Може би моята плазма ще бъде ценна за тези, които се борят в момента. Още една надежда. Отне ми колкото стандартно кръводаряване, после се върнах на работа. Чувствах се добре, нямаше защо да стоя вкъщи или да се пазя", споделя лекарят.

Началникът на отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас д-р Людмила Желязкова обясни, че е много трудно на моменти, защото няма достатъчно линейки.

Когато имаме нуждаещи се от плазма, се опитваме да изпращаме за няколко пациенти, обясни тя.

Д-р Желязкова заяви, че вчера за един е нямало плазма и се надява до седмица в Бургас да има достатъчно количество след даряването, което да е като депо.

Кампанията продължава до 10:30 часа и ще е през ден, като за пациенти, преболедували коронавируса, ще имат предимство.

Свързани статии
Акция по кръводаряване се провежда в много градове у нас Мисис Бургас 2018 даде старт на кръводарителската акция за Цветница Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример Кметът Димитър Николов внесе извънредна докладна за закупуване за фризер за кръвна плазма Прокуратурата се самосезира след случая с търговия на кръвна плазма Бургазлии, последвайте примера на Георги от Айтос и дарете кръв за лечебна плазма Стартира вземане на кръв в Бургас за създаване на лечебна плазма, чакат се дарители Свещеници се включиха в битката срещу COVID-19 УМБАЛ: В Бургас няма кръвен център, но усилено се работи за създаването му Преболедувалите коронавируса военни ще даряват кръвна плазма на други болни
Тагове
кръводаряване плазма кръвна плазма
Коментари

Още от последните новини