Минеков започва проверки за корупция в културното министерство

Минеков започва проверки за корупция в културното министерство - E-Burgas.com

Имам изключително големи съмнения по отношение дейността на ведомството през годините. Имам усещането за корупция, ще направя проверки и ще кажа. Ревизия ще има изцяло. Разкрития ще има и вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи. Ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към европейската прокуратура, където очаквам силна и здрава ръка. Това заяви пред Българското национално радио културният министър в служебния кабинет на Стефан Янев проф. Велислав Минеков.

Той разкри, че още от встъпването му в длъжност във ведомството са постъпили множество жалби за престъпления, свързани с културното ни наследство, за рекет, натиск и уволнения на хора заради лично мнение и публичност. Жалбите са най-различни, а по някои от тях вече е разпоредена проверка.

“Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало”, посочи още Минеков.

Културният министър посочи, че много от нещата, които се е надявал да бъдат свършени, ще бъдат направени в следващите седмици.

"Време има. Някои ще ги оставя в наследство за следавщите, но така, че да ги принудя да бъдат свършени докрай. Начин има. Пуснахме фиша по Плана за възстановяване и очакваме едно финансиране от 50 милиона евро. Това надвишава годишния бюджет на министерството и би било много съществено", посочи още Минеков.

Относно политическото си бъдеще културният министър посочи:

“След изборите, когато има вече нов парламент и нов министър, аз ще отида на море, защото три години не ми се е случвало. Миналата година си загубих времето на един площад. Не се стигна до пожелания успех”.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков
Тагове
минеков корупция
Коментари

Още от последните новини