Ст. комисар Калоян Калоянов: От 40 до 100 лв. струва купеният глас в региона

Ст. комисар Калоян Калоянов: От 40 до 100 лв. струва купеният глас в региона - E-Burgas.com

Полицията извършва проверки на търговски обекти и микрокредитни фирми, разследват се и доставките на дърва

Общо 16 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаски регион са образувани до момента от началото на специализираната полицейска операция, стартирала преди две седмици, съобщи на нарочен брифинг днес Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Най-голям е броят им в община Бургас – 8, следвана от общини Несебър, Руен и Средец – 2, Камено и Карнобат – 1.

Старши комисар Калоянов заяви, че ОДМВР - Бургас провежда редица мероприятия и полицейски операции по предотвратяване и установяване на контролиран вот. Усилията на полицията са насочени за идентифициране на лица, които възнамеряват да търгуват с гласове.

Освен образуваните досъдебни производства, са извършени проверки на рискови занятия, на къщи за отпускане на микрокредити с оглед постъпили данни за въздействие върху длъжници и опрощаване на част от кредити с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат, извършени са проверки на заложни къщи, търговски обекти, доставящи хранителни продукти на вересия, за които има данни, че е възможно да бъдат манипулиран вота на получателите им. Според старши комисар Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от 40 и 100 лв.

През последната седмица след съвместна проверка на полицията и НАП в бургаския квартал „Победа“ се е стигнало до запечатване на шест търговски обекта.

„Извършен е подробен анализ по отношение снабдяването на дърва за огрев на населението, като са идентифицирани местата, където част от гражданите още не са ги получили и са изследвани причините, поради които това още не се е случило. Освен обективните причини (времето и затруднения по отношение на дърводобива), установихме и случаи, в които е възможно снабдяването да бъде продиктувано от това да се осъществи натиск върху хората за контролиран вот. Установихме някои практики – обещания за разплащане преди или в изборния ден, както и непосредствено след това. Формата е най-различна – парични средства, хранителни продукти, опрощаване на вноски по кредити или версии и т.н. Много активни са нашите действия, те ще продължат и през следващата седмица и през изборния ден, за да може максимално да се ограничи това явление“, добави старши комисар Калоянов.

Свързани статии
57 са образуваните производства за изборни нарушения, прокуратурата иска три имунитета МВР работи по 100 случая за купуване на гласове До 6 години затвор грозят Цветелин Георгиев заради купване на гласове в Маринка 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Кандидат за депутат е сред задържаните за купуване на гласове
Тагове
Комисар Калоян Калоянов купен вод купуване на гласове
Коментари

Още от последните новини