57 са образуваните производства за изборни нарушения, прокуратурата иска три имунитета

57 са образуваните производства за изборни нарушения, прокуратурата иска три имунитета - E-Burgas.com

252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, са образувани от началото на предизборната кампания до 09,00 часа днес в прокуратурите на територията на страната.

12 преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание, пише сайтът Dnes.bg.

По предложение на Софийска градска прокуратура главният прокурор на Република България внесе мотивирани искания до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители в изборите, насрочени на 14.11.2021 г. На двама вече са повдигнати обвинения за извършени престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.


 

Свързани статии
Мъж получи условна присъда за търговия с вот Ст. комисар Калоян Калоянов: От 40 до 100 лв. струва купеният глас в региона МВР работи по 100 случая за купуване на гласове До 6 години затвор грозят Цветелин Георгиев заради купване на гласове в Маринка 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Кандидат за депутат е сред задържаните за купуване на гласове
Тагове
купуване на гласове
Коментари

Още от последните новини