Коронавирусът отново настъпва, Бургас е сред областите в червената зона

Коронавирусът отново настъпва, Бургас е сред областите в червената зона - E-Burgas.com

С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус за една седмица, а спрямо две седмици по-рано с 54%. Смъртността е увеличена с 4%. Това каза шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на здравното министерство. В болниците ръстът за седмица е повече от 15%.

С днешна дата това не е особено предизвикателство към здравната система, но в някои райони изцяло са заети двете отделения, например в Кюстендил, където заболеваемостта е 330 на 100 хил. души, отчетоха здравните власти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник - вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС.

По отношение на смъртността сме на 15 място в ЕС. В момента обаче имаме 12 области в червената зона, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата. Устойчива тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус отчете здравният министър Костадин Ангелов. По думите му обаче мерките, които са изключително либерални, дават резултат в сравнение с нивата на заболеваемост и смъртност в ЕС.

Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково, Шумен са областите с по-висока заетост на леглата за болни от коронавирус. Ангелов подчерта, че до момента здравните власти са били прави в решенията си.

В момента се намираме в световна криза, голяма част от договорите не се изпълняват в срок, нещата не се случват и всичко това рефлектира върху търпението на гражданите на ЕС, каза министърът.

 

Свързани статии
Проф. Кантарджиев: Притеснява ме отварянето на стадионите и нощните заведения Коронавирусът погуби 27-годишен здрав младеж Новозаразените с ковид по-малко от излекуваните Костадин Ангелов с три опции за колективен имунитет Ковидът в Бургаско продължава да отстъпва, 127 са новите случаи От днес отпадат ограниченията за моловете 2 185 нови случаи на ковид, 3 400 излекувани Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания 94 са новозараените в Бургаско, кошмарен брой починали за денонощие Проверяват случая с починалата родилка
Тагове
нощ щаб ковид мерки костадин ангелов
Коментари

Още от последните новини