Концесионерът на Централния плаж в Созопол не уведомил общината за багера

Концесионерът на Централния плаж в Созопол не уведомил общината за багера - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Багер копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол. Към 21:00 снощи багерът със загасени светлини продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини, показа репортаж на bTV.

Багерът е успял да прокопае голяма част от ивицата, а според жителите на Созопол брегът се разрушава по този начин.

Преди две седмици, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре. Тогава от фирмата стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения - изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

Предстои нова проверка.

Свързани статии
Продължават проверките на Алепу Пирати опитали да щурмуват кораб в бургаското пристанище Кметът на Созопол в серия от приемни дни в общината Показват колекция от подаръците на Тодор Живков в Созопол Турски кмет се срещна с Тихомир Янакиев заради общ трансграничен проект Съветник алармира за опасни стълби на Централния плаж Динамично лято очаква возолазите от Созопол Централният плаж в Созопол за втора поредна година със "Син флаг" В Созопол въвеждат нова електронна услуга, ето как ще работи Представиха нов стратегически суперпроект в Созопол (Снимки)
Тагове
багер плаж пясък созопол
Коментари

Още от последните новини