Клиенти и персонал на хотел по морето се захапаха във вайбър битка

Клиенти и персонал на хотел по морето се захапаха във вайбър битка  - E-Burgas.com

Пореден случай от Черноморието ни – обиди и заплахи към клиенти на черноморски хотел във Viber, при това след като те са си тръгнали и според тях, защото са писали отрицателни отзиви за обслужването. Това беше показано от репортаж на NOVA – с разказ на жена на име Ирена. Въпросната Ирена показа чатове във Viber и е подала сигнал до РЗИ. Според показаното, представител на хотела говори с груб език и я нарича "злобна", като ядно казва, че ще ѝ върне парите.

Управителят на хотела Кирил Анзов по същество отрича. Анзов обаче коментира, че въпросната клиентка била "неадекватна" и обяви, че персоналът е с опънати нерви заради пандемията. Той отрича и, че имало случай, в който камериерки влезли в стаята на Ирена без нейно позволение – камериерките казват, че влезли, защото табелката на вратата показвала, че може.

Свързани статии
Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Разкъсана облачност по Черноморието, водата е 26 градуса Цялото Черноморие е в червената ковид зона по заболеваемост Протестиращите хотелиери ще получат 80 млн. лева
Тагове
хотел черноморие персонал обслужване
Коментари

Още от последните новини