Клиенти и персонал на хотел по морето се захапаха във вайбър битка

Клиенти и персонал на хотел по морето се захапаха във вайбър битка  - E-Burgas.com

Пореден случай от Черноморието ни – обиди и заплахи към клиенти на черноморски хотел във Viber, при това след като те са си тръгнали и според тях, защото са писали отрицателни отзиви за обслужването. Това беше показано от репортаж на NOVA – с разказ на жена на име Ирена. Въпросната Ирена показа чатове във Viber и е подала сигнал до РЗИ. Според показаното, представител на хотела говори с груб език и я нарича "злобна", като ядно казва, че ще ѝ върне парите.

Управителят на хотела Кирил Анзов по същество отрича. Анзов обаче коментира, че въпросната клиентка била "неадекватна" и обяви, че персоналът е с опънати нерви заради пандемията. Той отрича и, че имало случай, в който камериерки влезли в стаята на Ирена без нейно позволение – камериерките казват, че влезли, защото табелката на вратата показвала, че може.

Свързани статии
Спад на цените на почивките по морето заради пандемията БАБХ налази Южното Черноморие Хотелиери по Черноорието уверяват, че спазват всички епидемиологични мерки 70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци може да останат затворени 5 бона глоба за дружество, ограничило достъпи до "Русалка" И през май хотелите са останали празни Бургас скача да брани природата с нов протест Сезират Ангелкова и КЗП заради системни проблеми по Черноморието КЗП с важен съвет към мераклиите да почиват в Гърция От утре България приема туристи от 29 държави
Тагове
хотел черноморие персонал обслужване
Коментари

Още от последните новини