Кирил Петков: Оставам в политиката, България има много по-голям потенциал

Кирил Петков: Оставам в политиката, България има много по-голям потенциал - E-Burgas.com

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски  постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет.“ Това каза в интервю за БНР министърът на икономиката Кирил Петков. Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит.
„Бих дал толкова време, колкото й трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред.“

Запитан смята ли да продължи кариерата си като политик, Петков посочи:

„Оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме“.

„Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин.“

Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал, подчерта Кирил Петков.

С някои от министрите се чувстваме вече като част от един екип, отбеляза той.

„Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни.“

Петков определи финансовия министър Асен Василев като „човекът, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история“.

Кирил Петков е на мнение, че в Министерството на икономиката в момента има много „несвойствени дейности с потенциал за кражби“, но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

„Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина“ – така Петков отговори на критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство.

Относно Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране Кирил Петков каза:

„Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. (…) За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър.“

„Когато толкова грешни решения са били вземани в последните месеци и години от същия този борд (министър Петков прави уточнение, че трима от членовете са избрани тази година – бел. ред.), реално да оставим просто един свободни пари, те да могат да правят каквото си искат, а едновременно с това, понеже няма още актуализация на бюджета, за нас беше абсурдно“, заяви още Петков.

Министър Петков описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция.

„Това за мен е много бърз и ефективен начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатеца.“

Свързани статии
Кирил Петков за Хазарта: Тази работа с промяната става с хора, които наистина ги е грижа! Кирил Петков готов за министър-председател Още една партия пристана към проекта на Петков и Василев Кои са най-богатите политици у нас? Бургас е сред първите четири общини в проекта "Общини без корупция" на Кирил Петков Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Кирил Петков обяви при какви условия би приел пост в редовно правителство Официално: Изгражда се завод за електромобили у нас Новото ръководство на ББР заработи официално Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10
Тагове
Кирил Петков
Коментари

Още от последните новини