Кирил Петков: Никой не е изгонен случайно, не може да позволим да имаме шпиони от друга държава

Кирил Петков: Никой не е изгонен случайно, не може да позволим да имаме шпиони от друга държава - E-Burgas.com

Кирил Петков отговори на заплахите на Митрофанова с "асиметричен удар" от Русия към България.

"Не може да имаме шпиони от друга държава, които да работят срещу интересите на нашата. България трябва да си гледа интересите и ако някоя страна се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо". Това каза премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини във връзка с 10-имата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, предаде Дарик.

По думите му няма нито един от тях, който е изгонен случайно. "За всички тези хора има доста конкретни данни и това, което виждаме, някой управлява тези хибридни атаки и тези координатори много пъти са точно тези шпиони", допълни Петков.

На въпрос дали всички 10 руски дипломати, обявени за персона нон грата, са напуснали страната ни, той заяви, че само при един от тях е имало забавяне.

"Тук въпроса не е да покажем някаква агресия. Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем никой да се меси във вътрешнополитическите ни и важни интереси на България", каза още премиерът.

Запитан дали има някаква вероятност на този етап за българска военна помощ за Украйна, Петков посочи, че "ако България помогне на Украйна военно, това ще мине първо през парламента и ще бъде широко обсъждано".

Припомняме, че по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви на 18 март 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Посочените служители на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Кирил Петков Русия
Коментари

Още от последните новини