Кирил Петков: Никой не е изгонен случайно, не може да позволим да имаме шпиони от друга държава

Кирил Петков: Никой не е изгонен случайно, не може да позволим да имаме шпиони от друга държава - E-Burgas.com

Кирил Петков отговори на заплахите на Митрофанова с "асиметричен удар" от Русия към България.

"Не може да имаме шпиони от друга държава, които да работят срещу интересите на нашата. България трябва да си гледа интересите и ако някоя страна се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо". Това каза премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини във връзка с 10-имата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, предаде Дарик.

По думите му няма нито един от тях, който е изгонен случайно. "За всички тези хора има доста конкретни данни и това, което виждаме, някой управлява тези хибридни атаки и тези координатори много пъти са точно тези шпиони", допълни Петков.

На въпрос дали всички 10 руски дипломати, обявени за персона нон грата, са напуснали страната ни, той заяви, че само при един от тях е имало забавяне.

"Тук въпроса не е да покажем някаква агресия. Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем никой да се меси във вътрешнополитическите ни и важни интереси на България", каза още премиерът.

Запитан дали има някаква вероятност на този етап за българска военна помощ за Украйна, Петков посочи, че "ако България помогне на Украйна военно, това ще мине първо през парламента и ще бъде широко обсъждано".

Припомняме, че по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви на 18 март 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната. Посочените служители на посолството на Русия у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Свързани статии
Новият външен министър призова за въздържаност към Русия Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Русия спря туристическите визи за българите Най-малко 18 загинали и 60 ранени от руския удар над мол в Кременчук Кирил Петков: С темата за РСМ опитват да отклонят вниманието от 2.5 млрд лв. за незаконни строежи Русия е убила стотици цивилни в Харков при обстрел със забранени боеприпаси Лена Бориславова с първи коментар за компромата с Кирил Петков Рогозин заплаши „страхливите българи“ с балистична ракета „Сармат“ Первий канал: Специалната операция приключи, започва Третата световна война Генерал Ходжис: В случай на ядрен удар отговорът на НАТО ще бъде опустошителен за Русия
Тагове
Кирил Петков Русия
Коментари

Още от последните новини