Капитанът на "Вера Су" и негов помощник вече са задържани

Капитанът на
Снимка БНТ

8-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб, който вече е без екипаж. Товарът все още е в хамбара на плавателния съд, но лошото време засега не позволява да бъде разтоварен. Морето е бурно, вятърът се засилва. Надписът "Вера Су" на борда на кораба вече не се вижда, показа репортаж на БНТ.

Периодично от забранената зона, където е палатката на гранична полиция излиза екип, който проверява състоянието на трите въжета. Важно е те да издържат, защото крепят кораба към дъното, за да не се стигне до разлив на товара. Добрата новина е, че екипажът вече е на брега. Днес те бяха разпитани от съда в Добрич.

Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" ще бъдат привлечени като обвиняеми

Критични моменти съпътстваха вчерашната спасителна операция. Евакуирането продължи час и половина. Моряците стигнаха брега, изкачвайки се по скалите по въжена стълба, спусната до палубата. (Вижте как премина операцията във видеото)

Днес важният въпрос е дали собственикът на кораба ще осигури нов екипаж или на борда ще се качи български екип.

Заради лошото време разтоварването на азотния тор от бедстващия кораб ще започне най-рано в понеделник. Първо ще бъде изгребана сухата част от товара, ако е останала такава.

Надуваемите баржи, на които ще бъде прехвърлен товарът, вече са във Варна. Те ще бъдат докарани до кораба на буксир, което ще отнеме около 5-6 часа и ще започне източването на втечнената част.

"Всяка баржа има компресор и оборудване, което ще допринесе за подготвянето им в работно състояние. След което се вдигат, спускат се на вода и с помощта на буксири ще се закарат в района на кораба в зависимост от скоростта на буксира 5-6 часа е преходът", каза Румен Николов.

Платформите са с вместимост от 100 тона и разполагат със собствени помпи за разтоварване на овлажнения азотен тор. Товарът ще бъде складиран в Балчик.

При напускането на кораба моряците са изключили всички системи, включително и агрегата за ток. За да започне разтоварването, на борда трябва да има екипаж. Български или турски ще бъдат моряците - все още не е ясно.

След евакуацията на екипажа, "Вера Су" остава собственост на турската компания.

Според международното морско право, ако корабособственикът реши да върне екипажа на борда, той трябва да отправи официално искане до Министерството на транспорта.

Екип на БНТ-Варна

Свързани статии
Българският кораб "Рожен" потегли от Черноморск с украинска царевица Общината търси корабен механик за кораба "Бургус" Приготвят кораба "Царевна" за изтегляне по вода От днес българските пристанища са затворени за руски кораби Надежда за българските моряци в Мариупол МО отрече твърдения, че кораб с българи е бил взривен в Украйна Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су Двама от 17-те моряци, блокирани на кораб в Украйна, се прибраха в България Родни военни кораби започнаха тактически учения Част от българите на ферибота вече пътуват към България
Тагове
кораб вера су яйлата
Коментари

Още от последните новини