Камиони с тонове пластмасови отпадъци са задържани на границата с Турция (Снимки)

Камиони с тонове пластмасови отпадъци са задържани на границата с Турция (Снимки) - E-Burgas.com

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП „Лесово“ на път към предприятие за преработка в Турция. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт „Лесово“, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция „Хамзабейли“ (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

РИОСВ – Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (от където са тръгнали съответните превози), като за целта е необходимо на ГКПП „Лесово“ да бъдат предоставени коректно попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България.

По информация на Митнически пункт - Лесово към 12 часа на 22.05.2021 г. на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там днес. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП „Лесово“.

Сезирани са всички компетентни органи по чл. 116 от Закона за управление на отпадъците, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

Галерия
Свързани статии
Поморие създава собствено предприятие за сметопочистване Пореден удар на бургаските митничари Над 47 хиляди чужденци са опитали да влязат незаконно у нас, най-натоварено е на турската граница Разследват престъпления с претоварване на камиони в Бургаско Засилват контрола на товарните автомобили в региона И армията се включва в охраната на границата с Турция Топ удар на бургаските митничари на "Лесово" МВР възлага ремонта на оградата на Министерството на отбраната Ремонтират оргадата на границата с Турция с 5 млн. лева Приеха Северения обход на Айтос като обект с регионално значение
Тагове
граница митница камиони боклуци пластмаса лесово
Коментари

Още от последните новини