Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник

Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник  - E-Burgas.com

Всички ученици от 1 до 12 клас могат да се върнат в училище от понеделник. Има достатъчно тестове до средата на януари. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той обясни, че експертите са преценили, че тестването на децата само веднъж седмично при малкия брой положителни случаи, представлява малък допълнителен риск, който може да бъде поет, на фона на голямата цел децата да са в училище.

Той коментира, че данните за развитието на епидемичната ситуация показват, че връщането в училище на децата на 15 септември е довело до ръст в броя на заболелите седмица по-късно, така че има основания да се смята, че училището е едно от местата, където може да се разпространява вирусът. Затова е бил възприет подходът за осигуряване на присъствено обучение в безопасна среда за учителите и за учениците. „Баланс на рисковете и негативните последици - в случая преценихме, че рискът да се върнат всички деца в училище си заслужава", коментира Кацаров.

По думите му, ако всички хора над 60 години се ваксинират, разпространението на епидемията няма да представлява проблем от гледна точка на здравната система и обслужването на заразените, тъй като именно тази група е най-уязвима.

Министър Кацаров заяви, че разходите за здравеопазване тази година ще надхвърлят 7 млрд. лева. Това е почти 5,5% от брутния вътрешен продукт. И при този безпрецедентен разход обаче не се вижда пропорционално повишаване на качеството на здравеопазването и на здравната система, коментира здравният министър. „За да имаме добро и качествено здравеопазване, в това число и детско здравеопазване, здравната система се нуждае от много сериозна реформа. Тя не е в добро здравеопазване. Важно е контролът да отиде в ръцете на потребителите, за да бъде ефективен", заяви той.

С промяната на правилата ще се извърши и преструктурирането и адаптирането на лечебните заведения, коментира здравният министър. Не е необходимо въвеждане на мораториум върху регистрирането на нови болници, ако няма потребност от това нещо. Отношението на НЗОК към всички болници, независимо от формата на собственост, трябва да бъде едно и също, категоричен бе той. „Правилният подход е да се стимулира конкуренцията между доставчиците на медицински услуги, да се абсолютизира избора на потребителя за това къде да се лекува и парите да следват потреблението. Ако искаме да имаме допълнителни инвестиции в здравната система, едно от нещата, които можем да направим, е да дадем възможност на държавните и общински болници възможност акциите им да се търгуват на борсата. Това е начин да привлечем допълнителни средства в здравната система", коментира министър Кацаров.

Той смята, че един от големите дефекти на монопола на здравното осигуряване у нас автоматично ще бъде разрешен, ако се премахне монопола на НЗОК.

Свързани статии
Пет дни ваканция за учениците между сроковете Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година МОН: Делът на учениците в клас остава висок Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата 50 ученици са заразени с ковид в Бургаско за денонощие Учениците се връщат в клас от днес, осигурени са тестове до 17 януари Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията Стойчо Кацаров: Омикрон едва ли ще ни прескочи, не се налагат допълнителни мерки Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021
Тагове
ученици кацаров
Коментари

Още от последните новини