Желаете ли отпадъците по българските плажове да се събират разделно?

Желаете ли отпадъците по българските плажове да се събират разделно?  - E-Burgas.com

Резултатите от анкетата на Lessplastic Bulgaria  ще бъдат изпратени до МОСВ

Желаете ли въвеждане на разделно събиране на отпадъците по българските плажове? Това питат от екологичната фейсбук страница Lessplastic Bulgariaчиято мисия е мотивират хората в България да ограничат количество отпадъци, което генерират. В анкетата може да гласувате тук. До този момент резултатите в нея са категорични. 94% от над 1300 гласували заявяват, че искат разделното събиране на отпадъци да бъде въведено още това лято. 

Анкетата е пусната по повод проекта на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки. С проекта на ПМС се детайлизират нормативните изисквания, във връзка с реда за разделно събиране на отпадъци от опаковки (от пластмаса, хартия, картон, стъкло и др.), към ползвателите на търговски обекти, в частност на морските плажове при сключени концесионни договори и договори за наем.

С цел подобряване ефективността на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в населените места по Черноморието се предлага в курортните населени места броят на съдовете и честотата на обслужването им да бъде съобразен с обема на образуваните отпадъци от опаковки на територията и в близост до морските плажове.

От МОСВ ще приемат писмени становища по въпроса до 10 април на този адрес. Там ще бъдат изпратени и резултатите от анкетата, като се очаква през следващата седмица в нея да гласуват още повече хора.  

Коментари

Още от последните новини